Strengere regels voor kitesurfen na ongevallen

UNKNOWN
Kitesurfen wordt voortaan aan veel strengere regels onderworpen. Staatssecretaris Etienne Schouppe heeft een koninklijk besluit (KB) klaar. Ook in de politiereglementen aan de kust komen er nieuwe regels. Afgelopen weekend gebeurden er nog drie ongevallen aan zee met kiters.

Zo zal kitesurfen - waarbij je op een speciale surfplank staat en wordt voortgetrokken door een soort vlieger - in de toekomst alleen nog mogen in speciaal aangeduide zones. De sport wordt ook verboden als er wind staat van zeven beaufort of meer, kiters zullen op minimaal 200 meter van de kust moeten blijven en altijd een veiligheidsuitrusting moeten dragen, staat in een nieuw KB van staatssecretaris voor de Noordzee Etienne Schouppe (CD&V). Het KB gaat nu voor advies naar de gewesten en nadien naar de Raad van State.
 
Ook de West-Vlaamse gouverneur Paul Breyne wil dat er duidelijker regels komen voor kitesurfers. Hij roept alle kustburgemeesters volgende week samen over de kwestie. De gouverneur wil ook dat er een verplichte opleiding komt voor kitesurfers. (belga/vsv)