Straf: jonge knaap trekt zich 7306 (!) keer op in amper 18 uur

Andrew Shapiro, de naam doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. Toch is de 17-jarige Amerikaan door een waanzinnige prestatie in één klap beroemd. Shapiro schreef zijn naam bij in het Guiness Book of Records als nieuwe wereldrecordhouder van het meeste aantal pull-ups.

De jonge knaap wist zich op een Relay for Life event in Fairfox County (Virginia) in amper 18 uur liefst 7306 (!) keer op te trekken. Daarmee verpulverde hij het record van Jan Kares. De Tsjechische atleet deed vorig jaar in 24 uur 'maar' 6800 pull-ups. Bijgestaan door zijn familie hielden liefst 15 juryleden elke optrekbeurt van Shapiro nauwlettend in de gaten. "Het kostte bloed, zweet en uren werk", zei hij na afloop. De prestatie leverde ook nog eens 3500 euro op voor het Amerikaanse kankerfonds.

Voorbereiding
Shapiro deed er alles aan om te slagen in zijn missie. Hij begon zijn voorbereiding zeven maanden geleden en testte zijn uithoudingsvermogen door tien pull-ups per minuut te doen én dat gedurende zes uur aan één stuk. Om de tijd te doden keek hij de Star Wars films, Indiana Jones en X-Men. De 17-jarige Amerikaan at enkel nog ananas en dozen sushi. Hij stopte met baseball om meer te kunnen trainen en liet zich inspireren door de tv-serie 'American Ninja Warrior' én door zijn vader bij wie vier jaar geleden darmkanker werd vastgesteld, maar intussen genezen is. Shapiro droomt ervan om zelf ook mee te kunnen doen aan American Ninja Warrior, al moet hij daar nog zeker vier jaar op wachten (tot zijn 21ste). "Ik vermoed dat ze geen 'neen' zullen zeggen tegen iemand die een wereldrecord bezit."