Stortvloed aan racistische reacties na dood Belg in nachtclub Istanboel

Op de dood van de Belgisch-Turkse Kerim A., die om het leven kwam bij de aanslag in de Turkse nachtclub Reina in Istanboel, regent het racistische reacties op sociale media. Gelijkekansencentrum Unia is geschokt. "Dit moet stoppen", klinkt het in Het Nieuwsblad.

"Nooit eerder zagen we in België zoveel uitingen van haat als de afgelopen jaren. Door sociale media verspreidt het zich snel", zegt Bram Sebrechts van Unia in de krant.

Waarden
Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is ontstemd over de haat. "Dit kan je alleen maar afkeuren. Na zulke aanslagen is er een 'wij' en een 'zij'. Die ligt niet tussen niet-moslims en moslims. De breuklijn ligt bij 'zij' die de waarden van onze samenleving met de voeten treden, en 'zij' die er respect voor hebben", aldus de minister.

Meer dossiers
Vorig jaar opende Unia meer dan 365 dossiers over haat op het internet, zo'n tien procent meer dan in 2015. Ook roept de gelijkekansenorganisatie Facebook op sneller haatdragende teksten te verwijderen. "In mei vorig jaar hebben ze beloofd om na een melding binnen 24 uur in te grijpen", zegt Sebrechts. "Uit een rapport bleek dat in amper één op de drie strafbare berichten het geval. We zitten met Facebook rond de tafel."

Afgelopen zomer kwamen er nog massaal veel negatieve en racistische berichten op de dood van de 15-jarige Ramzi Kaddouri uit Genk. De jonge Limburger kwam toen in Marokko om het leven na een ongeluk met een quad.

Geanonimiseerde haatdragende en racistische reacties op de dood van Kerim A. op Facebook.
Facebook Geanonimiseerde haatdragende en racistische reacties op de dood van Kerim A. op Facebook.

Spelregels

Ondertussen reageerde ook een woordvoerster van Facebook. "Er is geen plaats voor haat op Facebook. Ons doel is om een veilige online community te creëren, zodat mensen zich vrij kunnen uiten. We hebben een set van richtlijnen - zeg maar "spelregels" - die zijn ontworpen om mensen te stimuleren om op verantwoorde wijze zaken te delen op Facebook. Deze stellen duidelijk dat we geen inhoud die geweld of haat op basis van bijvoorbeeld nationaliteit, etniciteit en religie toleren", klinkt het.

Het bedrijf zegt daarnaast ook nauw samen te werken met experts zoals Unia in de strijd tegen haat op Facebook en het bevorderen van zogenaamde "counter speech".

"Als iemand haatdragende uitspraken op Facebook rapporteert, dan bekijken we die melding en verwijderen we de content als die inderdaad onze communityrichtlijnen schendt. Onder haatdragende uitspraken valt content waarin mensen direct worden aangevallen op basis van bijvoorbeeld hun ras, etniciteit, nationaliteit of geloof. Als content aan ons wordt gerapporteerd, onderzoeken we of die in strijd is met onze richtlijnen en wanneer dit zo is, halen we die offline."