Stiptheidsacties op Zaventem: "Kom zeker op tijd naar de luchthaven"

Brussels Airport roept vakantiegangers op om morgen zeker op tijd naar de luchthaven te komen. Het veiligheidspersoneel plant stiptheidsacties om de haperende nieuwe poortjes aan te klagen. Sinds de installatie kon al vijftig keer iemand zonder ticket door de poortjes glippen. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant is "verrast door de stakingsijver van leden van het veiligheidspersoneel op Brussels Airport".

Wie binnen Europa vliegt, moet in Zaventem voorbij de nieuwe veiligheidspoortjes die sinds eind maart in gebruik zijn. "Maar die zijn verre van betrouwbaar", waarschuwde Bart Neyens, federaal secretaris van de socialistische vakbond ACOD Vliegwezen, vorige week. "We hebben weet van vijftig incidenten sinds eind maart. Tientallen reizigers zijn zonder ticket door de poortjes geglipt." vorige zondag zijn twee indringers er zelfs in geslaagd zonder ticket op een vliegtuig te stappen.

Het zit het veiligheidspersoneel zo hoog dat de socialistische en liberale vakbond morgen stiptheidsacties zullen voeren. "Gedurende enkele uren zullen we controles uitvoeren, puur volgens het boekje. Heel uitgebreid dus. Zo kunnen we de bagage uitgebreid controleren, maar agenten kunnen mensen ook al op het parkeerterrein tegenhouden voor een controle. We willen de reiziger niet pesten. Maar hij zal de stiptheidsactie waarschijnlijk wel voelen", zegt Neyens.
De acties gaan uit van de liberale en socialistische vakbond.

'Tientallen reizigers zijn zonder ticket door de poortjes geglipt'

Bart Neyens, ACOD

Brussels Airport raadt reizigers aan vroeger naar de luchthaven te komen. "We verwachten morgen in totaal 83.000 aankomende en vertrekkende passagiers. We raden mensen aan om zeker ruim 2 uur voor vertrek met een Europese vlucht op de luchthaven aanwezig te zijn. Voor een verdere vlucht kom je best minstens 3 uur op voorhand", zegt Anke Franssen van Brussels Airport aan VRT.

'Wees voor een Europese vlucht ruim 2 uur voor vertrek op de luchthaven. Voor een verdere vlucht kom je best minstens 3 uur op voorhand'

Anke Franssen, Brussels Airport

Minister Galant "verrast"

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant is naar eigen zeggen "verrast door de stakingsijver van leden van het veiligheidspersoneel op Brussels Airport". Galant is verbaasd omdat er na de zomer een overleg is gepland met de verschillende stakeholders.

Daar zal het wettelijke en reglementaire kader worden besproken waarin het departement Veiligheid van Brussels Airport werkt. Ze betreurt deze actie, "aangezien nog geen enkele piste daarover op tafel ligt".

PHOTO_NEWS