Steve Stevaert werd opgeroepen voor raadkamer in verkrachtingszaak

Oud-minister na geheim onderzoek doorverwezen

Archiefbeeld van Steve Stevaert uit 2013.
PHOTO_NEWS Archiefbeeld van Steve Stevaert uit 2013.
Minister van Staat en voormalig sp.a-voorzitter Steve Stevaert is door de Brusselse raadkamer verwezen naar de strafrechter in een verkrachtingszaak uit 2010. Dat heeft het Brussels parket bevestigd. Stevaert zelf zegt niets af te weten van zijn doorverwijzing, maar het parket bevestigt nu dat hij wel degelijk is opgeroepen. Uit gerechtelijke bronnen kon Belga vernemen dat Stevaert het vermeende slachtoffer ontmoette naar aanleiding van een televisie-uitzending gepresenteerd door Goedele Liekens. De minister van Staat zou in de loop van het onderzoek ook schoorvoetend toegegeven hebben dat hij seksuele betrekkingen had met de vrouw.

In het grootste geheim heeft een Brusselse onderzoeksrechter onderzocht of Steve Stevaert zich schuldig maakte aan verkrachting, zo schreef De Tijd vanmorgen en dat is ondertussen door het parket bevestigd op Radio 1.

Stevaert en de vrouw waren beiden gasten in een programma dat door Goedele Liekens werd gepresenteerd en werden na afloop aan elkaar voorgesteld. In de loop van de avond zou Stevaert vervolgens de vrouw verkracht hebben. Zij zou daar jaren over gezwegen hebben, maar was wel zodanig getraumatiseerd dat ze haar taak als woordvoerster niet meer kon vervullen en het betrokken bedrijf verliet. Sinds enige tijd probeert ze ver van de media haar leven herop te bouwen. Noch de vrouw, noch haar advocaat wenst enige commentaar te geven op het dossier of de feiten.

Ontmoeting in 'Goedele Nu'

Stevaert ontmoette het vermoedelijke slachtoffer, een voormalige woordvoerster van een overheidsbedrijf, tijdens opnames van het VTM-programma 'Goedele Nu', waarin hij de vaste 'sidekick' van gastvrouw Goedele Liekens was.

"Naar dokter met verwondingen"
Stevaert en de vrouw waren beiden gasten in het praatprogramma en werden na de opnames aan elkaar voorgesteld. Ze zouden daarna iets gaan eten zijn en gingen achteraf op het Brusselse kantoor van Stevaert naar de uitzending kijken. De opnames waren in de vooravond, de uitzending 's avonds laat. De oud-minister zou haar daar verkracht hebben en nadien zou de chauffeur van Stevaert de vrouw naar haar auto hebben teruggebracht.

Kort na de feiten zou de vrouw ook aan haar vrienden en vriendinnen hebben verteld wat haar overkomen was. In de dagen na de verkrachting zou ze ook naar de dokter geweest zijn om verwondingen te laten vaststellen. Dat meldt destandaard.be.

Vrees voor jobverlies
Het slachtoffer diende pas in januari 2013 een klacht tegen Stevaert in omdat ze vreesde voor haar baan bij het overheidsbedrijf waar ze werkte.

Het Brusselse gerecht onderzocht de zaak in alle discretie. In de loop van dat onderzoek werd Stevaert herhaaldelijk verhoord. Waar hij eerst in alle toonaarden ontkende dat er ook maar iets gebeurd was, gaf hij in latere verhoren schoorvoetend toe dat hij wel degelijk seksuele betrekkingen had gehad met de vrouw, al zou die daar wel mee ingestemd hebben.

Verstek

Het gerechtelijk onderzoek is na verschillende verhoren van de betrokkenen intussen afgesloten en het Brussels parket besloot Stevaert te vervolgen, zegt Dumont. De woordvoerder van het Brussels parket bevestigt ook dat de raadkamer Stevaert op 24 maart bij verstek heeft doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor feiten van verkrachting en aanranding van de eerbaarheid, met de verzwarende omstandigheid dat hij misbruik zou hebben gemaakt van het gezag of de faciliteiten die zijn functies hem verlenen. Stevaert was dus niet aanwezig op die zitting.

Beroep of verweer daartegen is niet meer mogelijk. Daardoor kan er snel een publieke rechtszaak volgen. "Deze zaak komt sowieso snel voor de rechtbank", aldus de woordvoerder van het parket van Brussel, "wellicht in de maand juni".

Stevaert zelf viel naar eigen zeggen totaal uit de lucht over de beslissing van de raadkamer. "Ik was helemaal niet op de hoogte dat ik was opgeroepen voor de raadkamer." Parketwoordvoerster Marie-Rose Broucker zegt dat Stevaert wel degelijk was opgeroepen voor de zitting van de raadkamer. "Zoals steeds wordt er voor elk dossier nagekeken of alle partijen rechtsgeldig werden opgeroepen. Dat was in dit dossier het geval", aldus Broucker.