Stephen Colbert haalt uit naar IS: "Het is gewoon een bende pussies"

Stephen Colbert.
kos Stephen Colbert.
Stephen Colbert, gastheer van de CBS late-night show opende zijn programma gisteravond met 'La Marseillaise' gevolgd door een ontroerende, maar geestige monoloog ter ere van de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Parijs. IS werd sarcastisch met de vinger gewezen.

Het leek wel een scene uit Casablanca, het Amerikaanse filmdrama van  Michael Curtiz uit 1942. Gisteravond opende Stephen Colbert de maandageditie van zijn Late Night Show met een indrukwekkende cover van het Franse nationale volkslied, gevolgd door een ontroerende speech waarin hij lyrisch, en geestig tegelijk, het Franse volk en hun traditie bezingt.

"Ik wil mijn show beginnen door onze gedachten en gebeden nogmaals te laten uitgaan naar de inwoners van Parijs. New York is een stad die de horror die de Parijzenaars afgelopen vrijdag hebben moeten doorstaan, jammer genoeg maar al te goed begrijpt. We weten ook dat geen woorden de diepte van hun pijn en gruwel kunnen evenaren, maar toch willen we hen laten weten dat de VS aan hun zijde staat: als een vriend, als een bondgenoot. We willen hen ook hoop aanbieden, want er bestaat wel degelijk een weg doorheen deze onuitspreekbare tragedie."

Vinger voor IS

Na enkele woorden van medeleven maakte Colbert ook van de gelegenheid gebruik om Frankrijk te bedanken voor alles wat ze in het verleden al voor de Verenigde Staten betekend hebben. "De Fransen gaven de VS in de loop van de geschiedenis al zoveel: steun aan General Washington in zijn strijd voor onafhankelijkheid, het geniale culinaire inzicht van aardappels in frietvet, mijn favoriete manier van zoenen en zelfs een half continent aan een spotprijsje", grapte hij. 

Maar waar Colbert de Fransen nog het meest dankbaar om bleek, is om hét symbool bij uitstek van de tomeloze Amerikaanse vrijheid: Lady Liberty zelve. Bij wijze van veeg uit de pan aan IS haalde hij dan ook een foto van het beeld boven waarop deze welgemeend haar middelvinger aan de wereld (lees: IS) toont. "Long may it wave", zegt Colbert trots.

#PrayForParis

Dat ook de rest van de wereld de afgelopen dagen met Parijs meeleefde, toonde Colbert in een fotoreeks van allerhande beroemde plekken ter wereld gehuld in de Franse driekleur: het Sydney Opera House, het christusbeeld in Rio de Janeiro en het Paris hotel in Las Vegas. "Veel mensen mogen dan beweren dat deze steunbetuigingen niets aan de feiten veranderen, maar daarmee ben ik het oneens", stelde hij. "Stuk voor stuk laten ze zien dat alle mensen ter wereld hun steun willen betuigen aan Frankrijk, hen willen bijstaan in deze tragedie, hoe klein hun gebaar daarbij ook moge zijn." Ook de overvloed van steunende berichten op Twitter werd daarbij door de presentator geprezen.

Bende 'pussies'

Afsluiten deed Colbert met een oproep: "Aan iedereen met een hart voor Frankrijk: trek een flesje bordeaux open, doe je tegoed aan een croissant of een stukje Bon Pain of, liever nog, haal een stevig pakje French fries uit, want het eren van de Franse traditie is minstens even waardevol als luisteren naar al hetgeen ik hier vanavond zit te verkondigen." 

Tot slot vroeg de presentator zich af of er ooit een betere tijd zou zijn dan nu om 'Acro Cats', een stel acrobatische katten en ander klein gedierte dat regelmatig de show steelt op YouTube, te kijken? "Ik denk van niet", vervolgde hij. "De Acro Cats zijn schattig en dwaas. Twee dingen waar IS absoluut geen weg mee weet. Het enige dat de organisatie met deze cartoon gemeen heeft is het volgende: ze zijn beide niets meer dan een bende 'pussies'."