Steekt een kapper een stokje voor de brexit?

REUTERS
Een bericht van het gerenommeerde financiële persbureau Bloomberg over de brexit trekt de aandacht. Een Britse kapper heeft samen met nog enkele anderen het initiatief genomen om naar de rechter te stappen en de brexit aan te vechten. De uitkomst van de rechtszaak zou de uittreding uit de EU flink kunnen bemoeilijken of wie weet, zelfs volledig kunnen tegenhouden.

Het is geen geheim dat een meerderheid van de juristen over Het Kanaal tegen een brexit is. Zij geven dan ook hun steun aan de initiatiefnemers die van mening zijn dat een stemming in het parlement noodzakelijk is vooraleer de Britse regering een beroep kan doen op het fameuze artikel 50 dat de brexit in gang moet zetten.

70 procent
Hiermee zou de regering een serieuze pad in de korf worden gezet want een meerderheid van de parlementsleden, ruim 70 procent, wil in de Europese Unie blijven.

"Gewone man"
Op 19 juli vond al een eerste hoorzitting plaats. Daar kwamen kapper Deir Dos Santos en de 51-jarige onderneemster Gina Miller aan het woord. Zij werden als enigen met naam en toenaam genoemd tijdens het proces. Gina Miller toonde zich erg vastberaden: "Ik loop niet weg van wat ik vind dat rechtvaardig is." Dominic Chambers, de advocaat van Dos Santos, omschreef de kapper als "een gewone man".

Misdaad
Zij krijgen bijval van Dominic Grieve, de voormalige hoogste juridisch adviseur van de Britse regering. "De wereld is immers helemaal op zijn kop gezet", argumenteert hij. Ook advocaat Richard Gordon is niet mals voor het Leave-kamp: "De campagne die gevoerd werd om de EU te verlaten, was het 'constitutionele equivalent van een misdaad tegen de menselijkheid'."

Grote gevolgen
Men verwacht dat de heikele kwestie tegen het eind van het jaar zal behandeld worden door het Britse hooggerechtshof. De uitkomst daarvan zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben. "Dit zal één van de belangrijkste constitutionele rechtszaken ooit zijn", zegt hoogleraar Jeff King van het University College in Londen. Groot-Brittannië heeft namelijk geen uitgeschreven grondwet zoals wij, het is eerder een verzameling van wetten en gerechtelijke uitspraken die in de loop der eeuwen zijn gedaan.

Celstraf
Het rechtsgeding zou alleszins de brexit enorm kunnen vertragen. De rechter zou het parlement tot een stemming kunnen verplichten. Ministers die de uitspraak van het hooggerechtshof negeren, lopen zelfs het risico - ook al is het eerder gering - op een celstraf. Het is eveneens mogelijk dat de rechter besluit dat de regering een beroep kan doen op Artikel 50 wanneer het dat wil, met of zonder stemming in het parlement.

Beroep
Indien de Britse regering de uitspraak naast zich neer zou leggen, dan kan er beroep aangetekend worden bij het Hof van Justitie van de EU, waarvan de Britten die voor de brexit stemden de autoriteit nét verwierpen. O ironie.

"Nachtmerrie"
"Het zou kunnen uitdraaien op een nachtmerrie voor de regering", aldus de Britse rechter op pensioen Konrad Schieman. "Ik vermoed dat de regering deze doemscenario's zal willen vermijden."

Uitstel
Gisteren meldde de Britse krant The Sunday Times dat het effectieve vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie mogelijk pas eind 2019 zal plaatsvinden. Het uitstel komt er volgens de krant omdat verschillende Britse overheidsdiensten niet tijdig klaar zullen zijn voor het begin van de onderhandelingen.

Daarnaast wordt ook verwezen naar de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk (23 april en 7 mei 2017) en de parlementsverkiezingen in Duitsland (september 2017). "Je kan geen onderhandelingen voeren als je niet weet met wie je moet onderhandelen", zo zegt een andere bron aan The Sunday Times.

EPA
Photo News
EPA
AFP
EPA
Premier Theresa May
AFP Premier Theresa May
Photo News
epa
Getty Images