Steeds meer Belgen verkiezen Nederlandse kust boven 'volgebouwde' Belgische

Toeristen op het strand van Hoek van Holland. Steeds meer Belgen trekken naar de Nederlandse kust.
ANP Toeristen op het strand van Hoek van Holland. Steeds meer Belgen trekken naar de Nederlandse kust.
Het aantal vakanties aan de Nederlandse kust van buitenlandse gasten is in 2014 met ongeveer 200.000 toegenomen naar 2 miljoen. Die toename is vooral voor rekening van de Belgen en de Duitsers. Zo kozen vorig jaar meer dan 350.000 Belgen en ruim 1,4 miljoen Duitsers voor een vakantie aan de Nederlandse kust. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

"Belgen vinden de Nederlandse kust al langere tijd aantrekkelijk, vooral omdat die minder is versteend dan de Belgische kust en omdat er aan Nederlandse zijde ook relatief veel te doen is", licht NBTC-woordvoerster Thérèse Ariaans toe. De Duitsers waarderen naar verluidt dan weer het afwisselende landschap. Bovendien is het dichtbij en goed bereikbaar, aldus Ariaans.

Het NBTC waarschuwt wel voor de concurrentie. "Die is groot", zegt Ariaans. "Het blijft belangrijk om de grote diversiteit en het onderscheidend karakter van onze kuststrook onder de aandacht te brengen."

Voordeel in Nederland is dat het strand niet ver van bekende grote steden ligt. "Daardoor kan een kusttoerist op één dag gemakkelijk even het strand in Scheveningen bezoeken om daarna bijvoorbeeld naar een van de grote steden te rijden." In de internationale verkoop van Nederland als toeristische trekpleister zijn de kust en de steden de belangrijkste pijlers. Het NBTC voert al langere tijd een speciale campagne om het (herhaal)bezoek aan de kust te stimuleren. "De meeste bezoekers komen nu in het voorjaar en de zomer, maar de Nederlandse kust is het hele jaar door aantrekkelijk."