Staking verstoort vliegverkeer in Frankrijk

UNKNOWN
Op verschillende Franse luchthavens staken de luchtverkeersleiders. Heel wat vluchten naar Frankrijk, ook vanuit België, zijn geannuleerd. Er wordt gestaakt tegen een fusie van Europese luchtverkeersleiders.

De helft van de vluchten op de Parijse luchthaven van Orly is vanochtend zoals gepland geannuleerd door de staking bij de luchtverkeersleiders.

In Roissy is twintig procent geschrapt, in Marseille 22 procent, in Bordeaux twintig procent, in Lyon elf procent en in Nice negen procent. Op de luchthaven van Beauvais, gekend voor de lagekostenvluchten, werd 29 procent van de vluchten geschrapt.

De luchthavens van Metz-Nancy, Dinard, Bergerac, Brest, Pau, La Rochelle en Biarritz zijn gesloten. Ook op Brussels Airport is er hinder door de staking, zo blijkt uit de vluchtgegevens op de website van Brussels Airport. Bij vakbonden is te horen dat gemiddeld vijftig procent van de luchtverkeersleiders mee staakt.

Heel wat reizigers namen niet de moeite om nog naar de luchthaven van Orly af te zakken en degenen die toch opdaagden, toonden vooral begrip voor de vertragingen en annuleringen.
 
Het plan om de luchtverkeersleiding in Europa meer te groeperen en die van Frankrijk onder te brengen in een groep van vijf landen, waaronder België, zien de Franse verkeersleiders niet zitten. Verschillende vakbonden hadden opgeroepen tot de staking omdat ze in het plan een ontmanteling zien van de administratie van de Franse burgerluchtvaart.
 
Volgens de website van Brussels Airport is de vlucht Brussels Airlines naar Marseille afgelast. Ook de inkomende vlucht van Marseille is geschrapt. De vluchten naar Nice en Toulouse hebben vertraging opgelopen. De eerste ochtendvlucht van Brussels Airlines naar Parijs ondervond geen hinder, de tweede vlucht vertrekt op tijd. De vlucht van Eaysyjet naar Nice van vanavond is net als de inkomende vlucht afgelast.

Lagekostmaatschappij Ryanair schrapt op haar beurt vluchten van en naar Carcassonne, Marseille en Nîmes. (belga/adb)