Stafchef Trump over moslimregistratie: "Ik sluit niets uit"

Reince Priebus samen met Donald Trump.
AFP Reince Priebus samen met Donald Trump.
Kersvers stafchef van het Witte Huis Reince Priebus is niet meteen van plan om een register van moslims in de VS aan te leggen, maar "hij sluit ook niets uit". Dat zei hij in een interview met de Amerikaanse tv-zender NBC.

"Kijk, we gaan niets uitsluiten", zei Priebus. "We gaan geen register op basis van religie aanleggen. Maar wat we wel willen zeggen, is dat er sommige mensen zijn, niet alle mensen, die geradicaliseerd zijn. En sommige mensen moet verhinderd worden dat ze dit land binnenkomen." Volgens Priebus is dat ook hoe "99 procent van de Amerikanen" erover denkt.

"President Trumps positie is consistent met wat het Huis en de Senaat zeggen: als je van een plaats komt waar terroristen gehuisd en getraind worden, dan moeten we tijdelijk de instroom stoppen tot een beter doorlichtingssysteem bestaat." Priebus drukte er ook op dat een strenge screening nodig is, voor migratie mogelijk kan zijn.

De nationale veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, noemde angst voor moslims in het verleden "rationeel". Volgens Priebus is dat niet hoe president-elect Trump erover denkt. "Hij denkt dat geen enkele religie in zijn geheel moet veroordeeld worden. Maar sommige mensen moet verhinderd worden dit land binnen te komen", herhaalde Priebus.