Stad verhuist sculptuur nadat inwoners klagen over 'orgie'

Het beeldhouwwerk op zijn originele plaats.
AP Het beeldhouwwerk op zijn originele plaats.
Het stadsbestuur in het Amerikaanse plaatsje Adrian heeft een beeldhouwwerk naar een minder zichtbare plaats verhuisd omdat heel wat inwoners zich erover bekloegen dat het werk - met als thema 'samenwerking' -  te veel op een orgie leek.

Wat een sculptuur moest worden die zijn bewonderaars deed nadenken over "hoe de mens vandaag niet meer alleen kan leven en op andere mensen moet vertrouwen om te overleven", is lichtjes anders uitgedraaid in het stadje Adrian in de Amerikaanse staat Michigan. Kunstenaar Mark Chatterley kreeg te horen dat zijn werk - dat 'Blue Human Condition' heet en sinds vorige week naast het overheidsgebouw van Adrian stond in het kader van een kunstproject - nogal wat inwoners tegen de borst stootte.

Waar The New York Times het werk nog omschreef als "somber, maar op een elegante, contemplatieve manier", werd dat in de Adrian-versie simpelweg "een orgie". In de lokale krant Adrian Daily Telegram namen bewoners aanstoot aan het "genitale contact", hoewel alle zeven figuren geslachtsloos zijn.

"Walgelijk"
Anderen vonden het dan weer "walgelijk" dat ze met hun kinderen voorbij het standbeeld moesten wandelen en kloegen bij de kunstcommissie die het beeld plaatste. Volgens pastoor Rick Strawcutter is het bovendien geen toeval dat de stad het beeld liet plaatsen nadat de gemeenteraad op dezelfde dag al voor een antidiscriminatiebesluit tegenover holebi's stemde. Strawcutter legt in een YouTube-video waarin hij uitgebreid ingaat om de volgens hem seksuele posities dan ook uit dat "het stadsbestuur Adrian in een Sodom en Gomorra wil veranderen".

Als oplossing werd het beeld eerst met een blauw doek bedekt, wat artiest Mark Chatterley deed opmerken dat op die manier het werk enkel een nog erotischere connotatie meekreeg. Daarop besliste het stadsbestuur om het beeld te verplaatsen naar een park, waar het minder zichtbaar is. Daar staat het nu nog steeds. En dat ondanks de positieve reacties die werk ondertussen naar aanleiding van de heisa had gekregen.

Artiest Mark Chatterley is verbaasd over de ophef en zegt dat hij zelf op geen enkele manier een seksueel verband heeft willen leggen. Volgens hem zijn de beschuldigingen enkel een uiting van "datgene waar mensen echt aan denken".