Staatssecretaris Mahdi over situatie sans-papiers: “Enige belofte die werd gemaakt, is mensen sneller antwoord geven”
Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert opgelucht dat de sans-papiers in Brussel hun honger- en dorststaking grotendeels hebben opgeschort. Dat zegt hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Mahdi vertelt dat er geen nieuwe beloftes werden gemaakt. “De enige belofte die werd gedaan, is er werk van maken om mensen sneller een antwoord te geven”, luidt het. “Mensen wachten momenteel nog te lang op een antwoord. Wanneer je een regularisatieaanvraag indient, moet je al gauw twee jaar wachten op een antwoord”, aldus Mahdi. Ook benadrukt hij dat er geen tijdelijke oplossingen komen voor bepaalde mensen.
Meer dan 400 mensen zonder papieren hielden meer dan twee maanden een hongerstaking om een collectieve regularisatie te bekomen, maar nog niet iedereen is gestopt. Er zijn nog mensen bezig met de actie op de VUB. “We zijn continu bezig ze te overtuigen om ermee te stoppen”, zegt Mahdi op Radio 1. “Er is voor een stuk nog hoop aanwezig dat er toch nog een ander beleid zal komen. Dat er criteria komen en andere elementen die het regularisatiebeleid zullen gaan bepalen. Op het moment dat die hoop weg is, dan draaien de knoppen om en wordt er gekeken naar de exit.”
De staatssecretaris is vooral opgelucht dat de meeste mensen intussen zijn gestopt. “Alle dossiers worden nu individueel behandeld, zoals dat ook in het verleden het geval was.” De staatssecretaris benadrukt dat er “met menselijkheid naar dossiers wordt gekeken”. “Dat is absoluut niet gelogen”, klinkt het. “We kijken altijd met menselijkheid naar de dossiers.”
Wachttijden
Mahdi hoopt dat er geen nieuwe hongerstaking komt. “Ik was alles behalve triomfalistisch toen de hongerstaking voorbij was. Ik kan alleen maar hopen dat het niet meer zal gebeuren. Ik ben duidelijk geweest vanaf dag één over mijn beleid. Ik denk dat dat ook is gebleken uit de gesprekken die ik had met de hongerstakers.”
Toch moeten er een aantal zaken veranderen in het beleid, gaat Mahdi verder. “Mensen wachten momenteel nog te lang op een antwoord. Wanneer je een regularisatieaanvraag indient, moet je al gauw twee jaar wachten op een antwoord. Vroeger werkten er 18 mensen op de dienst die daarmee bezig is, nu zijn het er 21. We versterken de dienst nog.” Ook wie een asielaanvraag indiende, moet vaak meer dan een jaar op antwoord wachten. “We geven jaarlijks 23.500 bevelen om het grondgebied te verlaten. Dat is niet voldoende. Je moet mensen ook helpen integreren en re-integreren.”
Neutrale zone
Ook zegt Mahdi dat er “geen nieuwe instructies komen” en dat er geen tijdelijke oplossingen komen. “Tijdelijkheid is geen oplossing is voor bepaalde mensen”. “Je helpt daarmee de zaken niet vooruit. Neen. Er werden geen beloftes gemaakt. De enige belofte die werd gemaakt, is om snel werk te maken van een antwoord. Via de neutrale zone moeten we ervoor zorgen dat ze ergens terechtkunnen en in gesprek kunnen met de Dienst Vreemdelingenzaken (Dirk Van den Bulck werd aangeduid als speciaal gezant om de asielzoekers naar bestaande procedures te leiden, nvdr.). Er is ook juridische assistentie vanuit de stad Brussel en psychosociale begeleiding. De regels zijn de regels en dat moet zo blijven.”
“De voorbije vier jaar werd tussen de 40 en 55 procent van de aanvragen positief behandeld”, luidt het. “Het gaat om mensen die indicaties hebben dat ze in aanmerking komen.” Volgens Mahdi moeten de hongerstakers nu naar de neutrale zone gaan. “Dan weten we wie ze zijn. Ze worden op dezelfde manier behandeld.”
Medische regularisatie
Op de vraag of er iets moet veranderen aan de medische regularisatie antwoordt Mahdi: “We gaan mensen niet vanop het ziekenhuisbed op het vliegtuig zetten, maar we gaan ze ook niet de mogelijkheid geven om zomaar hier te blijven”, aldus Mahdi die het verschil verduidelijkt tussen een analyse van ontvankelijkheid en ten gronde.
“Bij de analyse van ontvankelijkheid heb je een dokter die een medisch attest voorschrijft waarop staat dat iemand niet in goede gezondheid verkeert. De Dienst Vreemdelingenzaken is daarna bevoegd voor de analyse ten gronde. Ze kijken of iemand op basis van de gezondheidstoestand een behandeling kan krijgen in eigen land. Iemand met een gecompliceerd nierfalen bijvoorbeeld zal je hier moeten behandelen, omdat die persoon geen behandeling kan krijgen in het land van herkomst. Dat zijn praktijken die altijd bestaan hebben.”
Totaalvisie
Vanuit verschillende hoeken kreeg Mahdi kritiek dat hij te traag zou handelen, maar met die stelling gaat de staatssecretaris niet akkoord. “Ik was al bezig nog voor er sprake was van een hongerstaking. We probeerden een neutrale zone in te stellen op de sites zelf. Het gaat om private sites waarvoor je een goedkeuring nodig hebt. We zijn blijven spreken om duidelijk te maken wat het beleid allemaal doet.”
“Natuurlijk zijn er meningsverschillen binnen de regering over migratie. Dat is ook zo bij andere thema’s. Er was ongerustheid over de hongerstakers. Als je merkt dat mensen na zestig dagen niet eten of drinken, dan moet je zorgen dat je vooruit gaat. We hebben er allemaal samen voor gezorgd dat we mensen naar de neutrale zone hebben begeleid.” Mahdi wil geen moeite steken in “kwaad zijn op eender wie”.
Tot slot bevestigt de staatssecretaris dat er geen totaalvisie is op Europees niveau. “Ik werk al een tijdje aan een Europees migratiepact. Van de mensen die Europa binnenkomen en asiel aanvragen, krijgt twee derde geen asiel. Je moet vermijden dat mensen de hele tocht maken. Ze moeten meteen gescreend worden aan een Europese grens.”
Lees ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Borsbeek
Explosie schrikt Borsbeek op en vernielt voordeur: bewoners getroffen pand opgevangen in gemeentehuis
In de De Robianostraat in Borsbeek is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosief afgegaan bij het pand met huisnummer 67. De ontploffing schrikte de buurt op en vernielde de voordeur compleet. Het is nog niet bekend wie de aanslag gepleegd heeft of met welk type explosief. Er vielen geen gewonden. Op dit moment zouden er geen aanwijzingen zijn dat het incident drugsgerelateerd is. -
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij. -
Winterse bosbrand in Italiaanse bergregio Zuid-Tirol
In het putje van de winter moet de brandweer in de noordelijke Italiaanse bergregio Zuid-Tirol uitrukken voor een bosbrand. Sinds zaterdagnamiddag brandt het nabij Marling (Marlengo), enkele kilometers van de stad Meran (Merano). Dat meldt de brandweerdienst van Zuid-Tirol via Twitter. -
-
PREMIUM
“Ik voel me eigenlijk in alles een gewone Belg. Alleen ben ik het niet”: zij houden een hongerstaking in Brussel
“Je denkt: als ik hard genoeg werk, dan komt op een dag vanzelf de beloning. Ja, niet dus.” De hongerstaking van mensen zonder papieren in twee Brusselse universiteiten en de Begijnhofkerk rondde deze week de kaap van de veertig dagen. Vijf hongerstakers vertellen wat hen daartoe bracht. -
Mijntelco
Bel jij ook niet meer met de vaste lijn? Waarom betaal je er dan nog voor?
Heb je nog een vast nummer? Dan ben je in België in de minderheid. De vaste lijn schrappen, kan best wat opleveren, terwijl je nauwelijks aan comfort of bereikbaarheid inboet. Mijntelco.be zet de feiten op een rij. -
Brasschaat/Delft
“31-jarige man uit Brasschaat die Nederlandse vrouw doodstak in Delft bekent in een Facebookbericht”
Bij een steekpartij in Delft is zondagochtend een 33-jarige vrouw omgekomen en zijn een 55-jarige man en een 57-jarige vrouw zwaargewond geraakt. Na een achtervolging is op de E19 in Schoten de 31-jarige Juanito V. uit Brasschaat gearresteerd. De man bekende de moord op Facebook. -
113
KU Leuven-rector Luc Sels: "Het maakt Van Langenhove helaas nog groter gevaar voor onze democratie”
Er komen heel wat reacties op het nieuws dat Dries Van Langenhove stopt als Kamerlid in de Vlaams Belang-fractie en zich toelegt op zijn activisme en zijn mediakanaal. “Het maakt hem helaas een nog groter gevaar voor onze democratie”, tweet KU Leuven-rector Luc Sels.
368 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDonald Borremans
Marie Rose Van der Haeghen
Raoul Rouma
Willy Van Hecke
christiaan boone