Spoedoverleg bij minister Geens over Bende van Nijvel

Minister van Justitie, Koen Geens.
photo_news Minister van Justitie, Koen Geens.
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) houdt momenteel spoedoverleg over het dossier van de Bende van Nijvel met het voltallige college van procureurs-generaal, dus alle procureurs-generaal van het land. Dat preciseert de woordvoerster van minister Geens.

De procureurs-generaal van Luik en Bergen hebben een stand van zaken van het onderzoek meegedeeld, meldt de minister in een persbericht. Na afloop wees Geens erop dat in de Wet Potpourri I van 19 oktober 2015 de verjaringstermijn voor dergelijke feiten met tien jaar werd verlengd, van 30 tot 40 jaar. Daarnaast bereidt Koen Geens een voorontwerp van wet inzake spijtoptanten voor dat tegen begin 2018 in de Kamer moet worden ingediend.

Tot slot dringt de minister erop aan dat het geheim van het onderzoek wordt gerespecteerd en betuigt hij opnieuw zijn medeleven aan de slachtoffers en hun naastbestaanden.

Deze krant onthulde dit weekend dat na 35 jaar 'De Reus' van de gevreesde Bende van Nijvel eindelijk ontmaskerd is. Volgens het gerecht gaat het om een intussen overleden ex-rijkswachter uit Aalst en voormalig lid van elite-eenheid Groep Diane.

Het overleg kwam er nadat gisteren bekend raakte dat 'De Reus' in 2015 op zijn sterfbed toegaf dat hij lid was van de beruchte bende. De broer van de man getuigde bij VTM NIEUWS en bevestigde dat het om zijn broer gaat: "Hij vertelde me alles op zijn sterfbed." Het gerecht spreekt over een belangrijk spoor.
113 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jom Pi

  even samenzitten om te bespreken hoe we de deksel weer op de beerput krijgen

 • Lilianne Van Neylen

  De partij van Geens heeft ALTIJD in de regeringen gezeten, dus wat daar zal moeten beschermd worden zal beschermd worden. “Het geheim van het onderzoek” zal geheim blijven!

 • Freddy Sonnemans

  Denken jullie nu echt dat een franstalige magistraat (Wall of Brussel) een link met rechts(of zelfs extreem rechts: dus vlaams) zo maar in de doofpot zou stoppen ? Wanneer de magistraat denkt dat de rijkswacht op enige manier zou betrokken zijn, kan hij die perfekt weigeren in het onderzoeksteam. Daarom opnieuw de vraag : waarom moest het onderzoek weg in Dendermonde ?

 • Paul Van Oosterwijck

  “Tot slot dringt de minister erop aan dat het geheim van het onderzoek wordt gerespecteerd”. Hoor ik hier zoiets als "we houden het met zijn allen in de doofpot" ?

 • james vroman

  eddy pensaert....VDB was wel van de PSC de waaalse cvp ...en ps zat toen zelfs niet in de regering u ziet spookbeelden ....