Ga naar de mobiele website
^ Top

Spectaculaire beelden vuurtornado nabij Uluru

Spectaculaire beelden van een windtornado hebben we al wel vaker gezien, maar onderstaande video van een vuurtornado is nog strafffer. Regisseur Chris Tangey was in de buurt van de toeristische topattractie Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock, filmlocaties aan het zoeken in het midden van de uitgestrekte Australische Outback. Plots zag hij een spectaculaire vuurtornado opdoemen. Dit fenomeen, ook wel 'fire devil' ('vuurduivel') genoemd, duurde liefst 40 minuten. Normaal gezien duurt zo'n vuurtornado hoogstens enkele minuten. Dit zeer uitzonderlijke natuurfenomeen ontstaat als een kolom van warme stijgende lucht in contact komt met vuur. De tornadovlammen laaiden zo'n 30 meter hoog op.

Regisseur Tangey (52) mag van geluk spreken dat de vuurtornado niet nog dichter kwam, want hij stond op amper 300 meter van het losgeslagen vuur. In 1923 ontstond tijdens een zware aarbeving in Japan een gelijkaardige vuurtornado. In amper een kwartier doodde de gigantische vuurzee toen 38.000 mensen.

Gevechtsvliegtuig
De rasechte Aussie is wel van geen kleintje vervaard, want hij schiet al beelden in de Outback sinds 1989. "Toch heb ik nog nooit zoiets gezien, wel over gehoord. Op een vrij rustige dag begon een man plots te roepen 'Wat is dat daar in godsnaam?'. Ik draaide me om en zag de 30 meter hoge vuurtornado. Hoewel er geen vleugje wind was, klonk het als een gevechtsvliegtuig. Ik was echt verbijsterd door het spektakel dat liefst 40 minuten duurde. Dit maak je maar een keer mee in een mensenleven. Als ik had geweten dat die vuurtornado zou gebeuren, dan zou ik zeker 1.000 dollar gegeven hebben om het te zien."

1.000 Australische dollar is ongeveer 800 euro. Misschien is dat nog een idee voor de vaak inventieve toeristische sector Down Under: een begeleide tour die op zoek gaat naar vuurtornado's, al blijft het dus wel een heel uitzonderlijk fenomeen.Meld een bug