Spanje verlaagt snelheid tot 110 km/u op snelwegen

REUTERS
Spanje gaat een snelheidsbeperking invoeren op de autosnelwegen om het brandstofverbruik in het land te drukken. Het gaat om één van de tijdelijke energiebesparingsmaatregelen die de Spaanse regering vandaag aankondigde, nu de olieprijzen door het geweld in Libië fors de hoogte in gaan.

Vanaf 7 maart mag de Spanjaard op de autosnelwegen maximum 110 km per uur rijden in plaats van 120. Om het openbaar vervoer te stimuleren, worden korte treinritten 5 procent goedkoper. Ook zal het aandeel biobrandstoffen op de markt opgetrokken worden van 5,8 tot 7 procent.

"Het doel is petroleum en gas te besparen en onze energiefactuur terug te dringen, die de laatste dagen toegenomen is en waarvan we geen daling verwachten", zei de Spaanse vicepremier Alfredo Perez Rubalcaba na afloop van de ministerraad. Een prijsstijging van 10 euro per vat olie in de afgelopen dagen houdt volgens Rubalcaba een verhoging van de Spaanse energiefactuur met zes miljard euro in. "Dat zal ernstige problemen met zich mee brengen die op onze economie zullen wegen", luidt het.

Het Spaanse oliebedrijf Repsol heeft de productie in Libië gehalveerd, zo luidde het donderdag. Daags tevoren kondigde Repsol eerst een productiestop aan. (afp/kh/lpb)