Spanjaarden protesteren tegen te veel huiswerk

ANP XTRA
Spaanse scholieren hebben pech. In vergelijking met tieners uit andere Europese landen krijgen ze van hun juf of meester de grootste berg huiswerk mee. "Genoeg", zegt de Koepel van Gezinnen met Kinderen aan Openbare Scholen (CEAPA). Als protest zal er een hele maand november geen huiswerk meer gemaakt worden. Heeft de actie geen effect, dan wordt de staking in 2017 uitgebreid naar weekdagen.

Jouw kinderen kijken wellicht al verlekkerd wanneer ze over de plannen van het Spaanse CEAPA horen. Met hun protestactie - de weekends in november huiswerkvrij maken - heeft de koepel maar één doel voor ogen: de totale afschaffing van het huiswerk. Dat zegt alvast CEAPA-voorzitter José Luis Pazos.

Volgens een onderzoek uit 2012, gevoerd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), hebben 15-jarigen in de OESO-lidstaten wekelijks gemiddeld 4,8 uur nodig om hun huiswerk te maken. In België is dat 6,1 uur, in Spanje 6,5 uur.

Ouders klagen aan dat sommigen zelfs vaak meer dan tien uur bezig zijn met het maken van taken. Ook kinderen uit de lagere school krijgen van hun juf of meester vaak te veel huiswerk.

Gezinsleven lijdt eronder
CEAPA haalt aan dat het gezinsleven lijdt onder die toenemende schooldruk.
Kinderen hebben nog maar zelden de tijd om te spelen, aldus de koepel, die over het hele land meer dan 12.000 ouderverenigingen vertegenwoordigt.

De ouderkoepel haalt zelfs aan dat het VN-kinderrechtenverdrag, in Spanje Artikel 31, geschonden wordt. Dat verdrag schrijft voor dat kinderen "recht hebben op spel, rust, recreatie en creatieve activiteiten".

Poll

Vindt u dat uw kind te veel huiswerk krijgt?

  • Ja 54%
  • Nee 46%