Van rechts naar links burgerastronauten Hayley Arceneaux, Jared Isaacman, Sian Proctor en Christopher Sembroski voorafgaande aan de lancering.
Volledig scherm
Van rechts naar links burgerastronauten Hayley Arceneaux, Jared Isaacman, Sian Proctor en Christopher Sembroski voorafgaande aan de lancering. © AFP

SpaceX: “Ruimtetoeristen Inspiration4 zijn gelukkig en in goede gezondheid”

De vier Amerikaanse ruimtetoeristen zijn "gezond, gelukkig en rusten comfortabel uit" in het ruimtetuig van SpaceX. Dat meldt het ruimtebedrijf vandaag. Het gaf daarmee een eerste update sinds de vier in de nacht van woensdag op donderdag Belgische tijd opstegen voor de historische ruimtereis.

 1. Voor het eerst gaan alleen burgers mee op ruimtevlucht rond aarde

  Voor het eerst gaan alleen burgers mee op ruimte­vlucht rond aarde

  De ruimte is niet alleen voor professionele astronauten, maar ook voor gewone burgers. Dat is de boodschap die verkopers van ruimtetoerisme graag overbrengen. Daarom stuurt een van die bedrijven, SpaceX van miljardair Elon Musk, volgende week een speciale vlucht naar de ruimte. Voor het eerst bestaat de bemanning van een toestel dat in een baan rond de aarde komt alleen uit burgers. Zij worden voorbereid en getraind, maar er gaan geen professionele astronauten mee.
 2. 4 toeristen gaan vanavond alleen de ruimte in. Kunnen zij dat wel? Onze expert legt uit
  Play

  4 toeristen gaan vanavond alleen de ruimte in. Kunnen zij dat wel? Onze expert legt uit

  Vanavond gaan vier toeristen de ruimte in. Dat doen ze in een raket van SpaceX, het ruimtebedrijf van miljardair Elon Musk. Voor het eerst is er geen enkele professionele astronaut mee aan boord, enkel de vier toeristen maken dus de ruimtereis. De missie draagt de naam Inspiration4 en zal drie dagen duren. Maar kunnen vier ‘amateurs’ dit eigenlijk wel zonder een lange opleiding zoals astronauten? We bespreken het met onze wetenschapsexpert Martijn Peters bij HLN LIVE. Bekijk het hier.