Spaanse premier kondigt miljardenplan aan

Mariano Rajoy.
REUTERS Mariano Rajoy.
De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft een herstelplan aangekondigd om de economie nieuw leven in te blazen en de werkloosheid te bestrijden. Het plan voorziet 6,3 miljard euro aan investeringen. Daarvan zal 2,7 miljard euro van private investeerders komen, de staat zal 3,6 miljard euro ter beschikking stellen. Dat kondigde de conservatieve regeringsleider vandaag in Sitges -nabij Barcelona- aan.

De vennootschapsbelasting wordt verlaagd van 30 procent naar 25 procent. Andere maatregelen van het herstelprogramma, dat volgende vrijdag op de ministerraad voorligt, zijn de invoering van een fiscaal voordeel om bedrijven aan te moedigen hun eigen vermogen te versterken en verlenging van belastingvoordelen bij de aanschaf van auto's.

Het plan moet bijdragen aan de herindustrialisering en de competitiviteit van de Spaanse ondernemingen verbeteren. Verder wil de regering met komende hervormingen de arbeidsmarkt moderniseren en de beroepsopleiding verbeteren.

Brede herziening van belastingstelsel
De overheid zal volgende maand met een brede herziening van het belastingstelsel komen, zei de premier. Die veranderingen betekenen overigens geen wijziging van de omzetbelasting, die Rajoy in 2012 moest verhogen om de overheidsfinanciën onder controle te krijgen.

De Spaanse economie is in het eerste kwartaal opgekrabbeld met een groei van 0,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De consumenten- en overheidsbestedingen wisten een daling van de export te compenseren. De premier rekent op een verder herstel na 6 jaar crisis, zodat het overheidstekort en de werkloosheid van 25 procent teruggedrongen kunnen worden. In de vierde economie van de eurozone vervijfvoudigde de langdurige werkloosheid (meer dan 3 jaar) sinds 2007.