Spaanse, Franse en Duitse luchthavens opnieuw open

UNKNOWN
Verschillende Europese landen besluiten verscheidene luchthavens opnieuw te openen. Zo zijn er opnieuw operationeel in Frankrijk, Spanje en Duitsland, in Polen en Roemenië is er al sinds vanochtend toestemming voor overvliegende vliegtuigen.

In Spanje zijn de luchthavens in het noorden en het oosten van het land, die vandaag werden gesloten, rond 13.30 uur opnieuw opengegaan.  De Duitse vluchtleiding besloot eveneens om zes luchthavens - met name die van Berlin-Schönefeld, Berlin-Tegel, Erfurt, Leipzig en Hannover - opnieuw vrij te geven tot minstens 20 uur vanavond. Ook de luchthaven van Frankfurt am Main, de grootste luchthaven van het land en de derde grootste van Europa, gaat tijdelijk terug open. Tot vandaag 20 uur zijn vluchten naar het noorden opnieuw toegestaan.

De luchthaven van Hamburg blijft, in tegenstelling tot eerdere berichten, dicht.

Frankrijk
Ook in Frankrijk zijn verschillende luchthavens zondag opnieuw opengegaan. Het gaat onder andere om de luchthavens van Bordeaux, Nice en Marseille. Ze zouden minstens tot morgen 15 uur operationeel blijven. De beslissing heeft ook betrekking op de luchthavens van Toulouse, Montpellier, Pau, Tarbes, Biarritz en Perpignan.

Oost-Europa
In Polen mogen sinds 4 uur opnieuw vliegtuigen overvliegen. Ook in Roemenië is dat vanaf 11 uur opnieuw toegelaten. Er mag echter geen enkel toestel landen of opstijgen. In Kroatië en Bosnië is het luchtruim gedeeltelijk heropend. Daardoor kunnen de luchthavens van Dubrovnik, Split en Zadar weer open. In Bosnië is vliegverkeer weer toegelaten beneden de 44ste breedtegraad, dus ook op de luchthaven van Sarajevo. En ondertussen is ook het Bulgaarse luchtruim boven de 8.000 meter opnieuw open.

Denemarken
Het Deense luchtruim blijft nog zeker tot morgen 8 uur dicht. Dat heeft de luchtverkeersleiding Navia beslist.

Oostenrijk
In Oostenrijk blijft het vliegverbod gelden tot maandag 2 uur, meldt Austro Control.

Zwitserland
De gedeeltelijke sluiting van het Zwitserse luchtruim blijft van kracht morgen 14 uur. Geen enkele commerciële vluchten die op instrumenten vliegt, mag de lucht in. Grote luchthavens als Zürich en Genève zijn dan ook dicht. Kleinere vliegtuigen mogen op zicht vliegen, grotere mogen Zwitserland vanaf een hoogte van 11.000 meter overvliegen.

Ierland en UK
In Ierland blijft het luchtruim tot morgen 14 uur gesloten. In Groot-Brittannië geldt het vliegverbod tot morgenochtend 8 uur. British Airways schrapt alle voor maandag voorziene vluchten naar en van Londen.

Hongarije
Het Hongaarse luchtruim blijft tot morgen 12 uur gesloten. Er is sinds vrijdag 19 uur een vliegverbod van kracht.

Italië
De Italiaanse luchtvaartautoriteiten zullen een testvlucht toelaten in het noordelijke luchtruim dat sinds zaterdagmorgen dicht is. De vlucht zal plaatsvinden met een Cessna Citation 2. Die zal opstijgen van op Rome-Ciampino, nog steeds open, en zet koers naar Venetië, om vervolgens naar Milaan te vliegen en terug te keren naar Rome. Het toestel zal op verschillende hoogtes vliegen.

Nederland
Het Nederlandse luchtruim blijft tot 20 uur gesloten. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM schort alle Europese vluchten tot middernacht op. (belga/ep/adb)