Spaans dorpje krijgt eerste Johan Cruijffstraat

anp
Het Catalaanse dorpje Vallfogona de Riucorb krijgt als eerste een Johan Cruijffstraat, ofwel Carrer Johan Cruyff. Het dorpje van nauwelijks honderd inwoners heeft hiermee de wereldwijde primeur.

Ook al staat nummer 14 haast synoniem voor de in maart overleden voetballegende, Cruijff speelde in Catalonië met rugnummer 9. Het straatnaambord zal dan ook op de negende dag van de negende maand onthuld worden door initiatiefnemer en burgemeester Francesc Llobet Albareda. "Het is een symbolische datum'', zegt hij in het Catalaanse dagblad Ara.

De voltallige gemeenteraad zou unaniem voor voor een naamswijziging hebben gestemd. Toen ook de familie van de voetballer toestemming gaf, kon het feest bezegeld en de straat gekozen worden.

ANP Pro Shots

edwin winkels on Twitter

Het Catalaanse dorpje Vallfogona de Riucorb krijgt als eerste een Johan Cruijffstraat, ofwel Carrer Johan Cruyff

Geen huizen, maar wel een club

Aan de toekomstige Johan Cruyffstraat (zoals zijn naam in Spanje wordt geschreven) woont niemand. Het is een weg zonder huizen, maar het grenst aan een belangrijk clubhuis: daar verzamelt iedereen zich om naar voetbalwedstrijden te kijken. Het dorpje telt 119 inwoners.

Eerder al werd middels een petitie, die 30.000 keer werd ondertekend, voorgesteld om de Amsterdam Arena naar Johan Cruijff te vernoemen. Het staat nog niet vast dat zal gebeuren. De familie Cruijff moet daar nog toestemming voor geven.