Sofie in de keuken van...: Appelvlaaitjes met lekkies-roomijs

vtmkoken.be

Ingrediënten voor de vlaaitjes
100 g ricotta • 150 g volle yoghurt • 180 g amandelpoeder • 1 vanillestok • 4 eieren • 50 g rietsuiker (ongeraffineerd) • 1 el bruine suiker • 4 jonagold appels • kaneel • 100 g kokosolie • 1 citroen  

Ingrediënten voor het roomijs
250 g lekkies • 1 l vanilleroomijs  

Zo maak je het
1 Verwarm de oven voor op 190°.
2 Schil de appels en snij in blokjes.
3 Smelt een klontje boter in de pan. Bak de appeltjes goudbruin. Strooi er kaneel en bruine suiker over naar smaak.
4 Neem een mengkom voor het deeg. Snij een vanillestokje open en schraap de vanillezaadjes eruit.
5 Voeg 1 el ongeraffineerde rietsuiker en een eetlepel yoghurt toe. Meng dit alvast tot een homogene massa. Voeg daarna de ricotta en de rest van de yoghurt toe.
6 Voeg de eieren, amandelpoeder en kokosolie toe. Werk af met zeste van een citroen.
7 Vet de taartvormpjes in met een dun laagje kokosolie.
8 Vul de vormpjes met het deeg en leg er een eetlepel appeltjes op. (Leg geen appeltjes tegen de rand van je vorm, anders zullen ze eraan blijven plakken).
9 Plaats de vlaaitjes 15 tot 20 min in de oven.
10 Neem het vanille-ijs uit de diepvriezer zodat het even op kamertemperatuur kan komen.
11 Leg een keukenhanddoek op een houten plank. Strooi de lekkies hierover uit. Plooi de keukenhanddoek dicht en klop de lekkies in fijne stukjes met een deegrol of houten hamer.
12 Snij het vanille-ijs in blokjes en meng de verbrijzelde lekkies eronder.  13 Zet het ijs met de lekkies opnieuw in de diepvriezer.
14 Haal de vlaaitjes uit de oven, haal ze uit de vormpjes en serveer met een bolletje lekkies-ijs. Werk eventueel af met een beetje bloemsuiker.

Meer recepten op www.vtmkoken.be