Sofie in de keuken van...: Aperitiefhapjes

vtmkoken.be

• Bladerdeeghapje met ricotta, gedroogde tomaat, olijven en boquerones
• Spinazie-rode biethapjes met Achelse blauwe en peer
• Glaasjes met zalm, aardappel, avocado en kwarteleitjes
• Spring gin Ladies edition met rose lemonade

Ingrediënten voor 4 personen
Voor het bladerdeeg:
200 g boquerones (ansjovisfilets) • 1 pakje rechthoekig bladerdeeg, half ontdooid • 1 potje ricotta • 1 el kappertjes (eventueel) • 2 el ontpitte zwarte olijven • 30 g Parmezaanse kaas • enkele takjes verse oregano • rasp van 1 citroen  

Voor de spinazie-rode biethapjes:
10 spinaziebladeren, zurkel of shiso, ± 10 cm lang • 1 gekookte rode biet, in blokjes van 1 cm gesneden • 150 g Achelse blauwe (kaas) • eetbare viooltjes  

Voor de glaasjes met zalm:
4 vastkokende aardappelen, gestoomd • 1 doosje kwarteleitjes, gekookt en gepeld • 1 sjalot (eventueel) • 1 jonagold appel • 1 avocado • 150 g gerookt zalmhaasje • enkele takjes dille • olijfolie • ciderazijn • 2 stengels witte selder • peper en zout  

Voor het drankje:
Spring Gin Ladies Edition • rose lemonade (Fentimans) • vlierbloesem • apothekersroos • een paar stukjes selder

Zo maak je het:
De bladerdeeghapjes
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de vierkante bladerdeegvelletjes in 4 en leg ze op een bakplaat met een vel bakpapier. Snij enkele blaadjes oregano fijn en doe bij de ricotta, samen met peper en zout, Parmezaanse kaas en de zeste van 1 citroen.Doe de ricotta in een spuitzak en spuit op de vierkantjes bladerdeeg. Rasp er nog wat extra Parmezaanse kaas over.  Zet 20 minuten in een oven van 200°C. Beleg ze dan met ansjovisfilets.  

De spinazie-rode biethapjes
Neem de blaadjes spinazie en leg er een stukje Achelse blauwe, een stukje gekookte rode biet en een viooltje tussen en vouw dicht met een prikkertje.  

De glaasjes met zalm
Snijd alle ingrediënten (zalm, aardappel, avocado) in kleine blokjes, meng onder elkaar en breng op smaak met olijfolie, peper en zout en serveer in kleine glaasjes. Werk af met brunoise van selder, kwartelei, een takje dille.  

Het drankje
Vul een groot glas met ijs. Vul op met gin (4cl/per persoon). Dit kan ook met kinderchampagne. Top af met rose lemonade en versier vlierbloesem en apothekersroos. Gebruik een stokje selder als roerstaafje.

Meer recepten op www.vtmkoken.be