Sneeuwchaos in Oostenrijk: dorpen afgesloten van buitenwereld, Touring raadt wintersporters aan vandaag nog te vertrekken

Steeds meer plaatsen in Oostenrijk zijn afgesneden van de buitenwereld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Mobiliteitsorganisatie Touring raadt wintersporters aan vandaag nog te vertrekken om vertragingen door de sneeuwval te voorkomen. “Wie vertrekt, checkt best wel op voorhand welke wegen al vrijgemaakt zijn”, aldus woordvoerder Danny Smagghe. In sommige regio’s van het land wordt de komende dagen meer dan 1 meter verse sneeuw verwacht en wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar. Ook Zuid-Duitsland krijgt nog te maken met zware sneeuwval.
Dit kaartje laat zien dat er in sommige gebieden de komende dagen 50 centimeter tot 1 meter sneeuw, of zelfs meer, verwacht wordt.
Facebook Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich Dit kaartje laat zien dat er in sommige gebieden de komende dagen 50 centimeter tot 1 meter sneeuw, of zelfs meer, verwacht wordt.

Vanwege het einde van de kerstvakantie keren veel wintersporters dit weekend terug naar huis. Maar Touring raadt dus aan dat vandaag nog te doen indien mogelijk. Vooral in Noord-Tirol, SalzburgerLand, Neder-Oostenrijk en Steiermarken valt vandaag al veel sneeuw. In sommige gebieden wordt de komende dagen zelfs tot anderhalve meter verse sneeuw verwacht. Bovendien is sprake van harde wind, waardoor op sommige plaatsen sneeuwduinen ontstaan. Inmiddels is het leger ingezet in het gebied Boven-Stiermarken, in het oosten van het land.

Twitter ntv

Dorpen afgesloten van buitenwereld

In de regio Stiermarken werden al verschillende dorpen afgesneden van de buitenwereld, zo meldt een Oostenrijkse weersite. Het dorp Sankt Nikolai is zelfs tot maandag ontoegankelijk en met een helikopter onbereikbaar, omdat door het weer een veilige landing niet mogelijk is. 580 mensen zouden er vastzitten. 

In andere gebieden worden de toegangswegen vanavond afgesloten, om dicht te blijven tot maandag. Bewoners hebben tot zes uur de tijd gekregen om voedsel en eventuele medicijnen in te slaan. 

Het lawinegevaar is al groot, maar wordt dit weekend nog een stuk ernstiger. In sommige gebieden geldt het op één na hoogste lawine-alarm. Onder meer in het Sölktal en de Pyhrnpass werden wegen afgesloten. In de buurt van het skigebied Donnersbachtal werd vanuit een helikopter een lawine gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Er gebeurden ook verschillende ongevallen in de getroffen gebieden, voorlopig gelukkig zonder dodelijke slachtoffers.

In het oosten van Zwitserland zou er nog 50 centimeter kunnen vallen.

Ook in Duitsland verwacht men nog extra sneeuw: tot 40 centimeter sneeuw in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen of Bad Tölz.

Neem voldoende water, eten en dekens mee voor als er een lange file zou zijn of de auto in panne staat

Danny Smagghe, woordvoerder Touring

“De mensen die vandaag kunnen vertrekken, raden we aan om dat ook te doen.” Danny Smagghe vraagt reizigers wel sowieso rekening te houden met moeilijke rijomstandigheden door de zware sneeuwval. “In Oostenrijk hebben ze het nodige materieel om de wegen snel vrij te maken. Aan de andere kant moet iedereen die vertrekt wel zijn voorzorgen nemen. Ik zou aanraden een overlevingspakket te voorzien: voldoende water, eten en een paar dekens voor als er een lange file zou zijn of de auto in panne zou staan.”

In Tirol gebeurden al enkele ongevallen.
ZOOM.TIROL In Tirol gebeurden al enkele ongevallen.

Woensdag al lange files

Ook reisorganisatie VAB verwacht veel hinder in Oostenrijk voor terugkerende wintersporters, vooral in de regio’s Salzburg en Tirol. “Doordat de skiliften in verschillende Oostenrijkse skigebieden dicht waren door de wind en er nog hevige sneeuwval én wind voorspeld werd, kozen vele wintersporters er al voor om vroeger naar huis te vertrekken. Op vele Bundesstrassen waren sneeuwkettingen nodig en de sneeuw zorgde ook voor hinder op autosnelwegen. Dit zorgde op woensdag al voor lange files op de B179 (Fernpasstrasse) die een lange tijd werd afgesloten zodat de weg sneeuwvrij gemaakt kon worden. Ook op de A8 Salzburg – München, de A10 Tauernautobahn richting Salzburg en aan de grensovergangen met Duitsland stonden er woensdag al lange files”, staat te lezen op de site van VAB.

VAB adviseert wintersporters die zaterdag terugkeren vanuit Oostenrijk of Italië om zo vroeg mogelijk te vertrekken, bij voorkeur voor 6 uur. “Hou er ook rekening mee dat niet alle wegen vrijgemaakt kunnen worden en dat op bergwegen sneeuwkettingen vaak noodzakelijk zullen zijn”, waarschuwt VAB ook nog.

Wie terugkeert vanuit Frankrijk zal normaal gezien minder verkeershinder ondervinden.

ANP

In Oost-Europa kreunt ook Polen onder een zwaar winteroffensief. Onder meer in het zuiden van het land heeft het al flink gesneeuwd. Op deze beelden is te zien hoe meteorologen ingesneeuwd zijn op de berg Kasprowy. Er is bijna twee meter sneeuw gevallen. Een man kan zijn ski’s nog naar naar buiten duwen, maar voor hem zelf is er maar weinig plaats. Hij moet zich letterlijk een weg naar buiten graven.

Ook in Griekenland liggen veel gebieden bedekt onder een laag sneeuw. In het oosten van Thessalië, Evia en de noordelijke delen van Centraal-Griekenland is er het meeste sneeuwval. Maar er wordt ook nog sneeuw verwacht in de stad Thessaloniki en zelfs in de noordelijke buitenwijken van Athene. Ook het eiland Corfu is intussen bedekt met een sneeuwtapijt. 

In Italië kreeg vooral de Adriatische Kust de afgelopen dagen te kampen met zwaar winterweer. Gisteren en vandaag sneeuwde het ook plots in de regio Campania, waar onder meer de stad Napels ligt. Ook de top van de vulkaan Vesuvius en de archeologische site van Pompeii liggen momenteel bedekt met een wit laagje, tot grote verbazing van de lokale bewoners en toeristen.

Ook de vulkaan Vesuvius en archeologische site Pompeii werden bedekt met een laagje sneeuw.
Twitter Ook de vulkaan Vesuvius en archeologische site Pompeii werden bedekt met een laagje sneeuw.

Koude lucht uit Scandinavië

“Dat vooral Oostenrijk, Zuid-Duitsland en het grootste deel van Polen te kampen krijgen met zware sneeuwval heeft te maken met ijskoude lucht uit Scandinavië die via de Baltische Zee naar Oost- en Centraal-Europa trekt. Daardoor blijven wolken boven de Alpen plakken en ontstaan de zware sneeuwbuien”, legt VTM-weerman David Dehenauw uit. “De sneeuwval in Italië komt doordat diezelfde lucht via Hongarije en de Balkan met een bocht het land bereikt. Dat ook delen van Griekenland en Turkije geteisterd worden, komt dan weer door een bocht via de Zwarte Zee.”

Het westen van Europa, met onder meer België, Engeland en Frankrijk, blijft dan weer gespaard omdat het dichter bij een hogedrukgebied boven Wales zit.

Zit u geblokkeerd in de wintersportgebieden of kent u iemand die er vastzit, laat het ons dan weten via redactie@hln.be. Vergeet zeker uw telefoonnummer niet te vermelden
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pastorale Dejonghe

  De echte wintersportfanaat maakt hier echt geen groot probleem van hoor, je weet dat deze situatie wel eens kan voorvallen (al heb je het natuurlijk liever niet)...zolang er geen ernstige ongevallen gebeuren...het hoort er allemaal bij...het minst leuke voor de wintersporters is dat de liften de laatste dagen minder operationeel waren door de wind ;-) het zal ons alleszins niet tegenhouden volgend jaar opnieuw de sneeuw op te zoeken...omdat het gewoon zo leuk is :-)

 • jacques hillaert

  Goed uitgerust naar de sneeuw , winterbanden , kettingen en auto top in orde, maar sommigen durven dit wel eens overslaan omdat het maar vakantie is

 • Werner Humblé

  Nooit goed , nu hebben ze sneeuw met hopen en zitten ze te bleiten dat er te veel sneeuw is.

 • Jimi Cortez

  Dat was 30 jaar geleden ook al zo, ik was toen zelf in Oostenrijk

 • Delcroix Jean-Pierre

  Ben woensdag zelf 10 uur vastgezeten op de b179. De rit die we maakten duurde 22 uur i.p.v 13 uur en er was maar 10 a 15 cm sneeuw gevallen. Dus veel sterkte aan mensen die dit weekend vertrekken.