Slovaakse premier wil "alle moslims surveilleren"

Slovaaks premier Robert Fico.
EPA Slovaaks premier Robert Fico.
De Slovaakse regeringsleider Robert Fico heeft met een reactie op de terreuraanslagen in Parijs voor enige ophef gezorgd. Media en de moslimgemeenschap in Slovakije betichtten hem er vandaag van islamofobie aan te wakkeren en moslims te discrimineren.

Fico had in een tv-discussie zondag als een van de veiligheidsmaatregelen ter verijdeling van terreurdaden in Slovakije verklaard: "We moeten elke moslim surveilleren die zich op het grondgebied van Slovakije bevindt".

3.000 moslims op 5,4 miljoen inwoners

Volgens Binnenlandse Zaken in Bratislava leven er in Slovakije op de 5,4 miljoen inwoners slechts een 2.000 tot 3.000 moslims. Het land land heeft in verhouding met het aantal inwoners minder vluchtelingen opgenomen dan eender welk ander EU-land. Slechts zeven mensen kregen sinds januari 2015 asiel in Slovakije.

De moslimgemeenschap in het land toont zich op haar website geschokt: "De regeringsleider heeft niet gezegd dat elke radicaal of extremist moet bewaakt worden, maar elke individuele moslim. Daarmee heeft hij een deel van de bevolking van dit land als een globaal gevaar omschreven -alleen maar vanwege hun geloofsovertuiging".

Ook verschillende media betichten Fico van "smakeloosheid" en het scrupuleus misbruik van xenofobe stemmingen voor zijn verkiezingscampagne. De sociaaldemocraat Fico wil bij de parlementsverkiezingen op 5 maart zijn absolute meerderheid verdedigen.

Orban
Ook zijn Hongaarse ambtsgenoot liet zich niet onbetuigd. Premier Viktor Orban heeft na de terreuraanslagen in Parijs opnieuw propaganda gemaakt tegen de vluchtelingen. "We weten niet hoeveel terroristen samen met de vluchtelingen zijn gekomen", zei hij vandaag in het Hongaars parlement. "Het is bewezen dat de terroristen van de volksverhuizing bewust en goed georganiseerd gebruik hebben gemaakt om zich onder de vele vluchtelingen te infiltreren", voegde Orban eraan toe, zonder bewijzen voor zijn beweringen te geven.

Na de aanslagen in de Franse hoofdstad hadden prominente politici in Europa opgeroepen om de vluchtelingen niet allemaal verdacht te maken. Hongarije was één van de transitlanden op de Balkanroute, totdat Orban de grenzen van zijn land met Servië en Kroatië door hekwerk liet afsluiten. De vluchtelingen trekken sindsdien voorbij Hongarije. Aan de oprichting van de grensafsluitingen gingen maandenlange xenofobe campagnes van de regering in Boedapest vooraf.

Viktor Orban.
REUTERS Viktor Orban.