Slag om Slavjansk voorlopig stilgelegd

De operatie van het Oekraïense leger om de stad Slavjansk te heroveren, is stilgelegd. Dat melden verslaggevers van persbureau AP. De Oekraïense interimminister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov meldde eerder vandaag dat twee gevechtshelikopters uit de lucht geschoten zijn door pro-Russische separatisten. Daarbij kwamen drie leden van de strijdkrachten om. De pro-Russische separatisten van hun kant maken tegen persbureau DPA gewag van "meerdere doden".

Het is nog niet duidelijk of de strijd later wordt hervat. Tot nu zijn drie mensen om het leven gekomen.

De operatie werd om 04.30 uur plaatselijke tijd gelanceerd, waarbij eenheden van het leger, de nationale garde en van het ministerie van Binnenlandse Zaken ingezet. De soldaten bestoken controleposten van de separatisten die zelf granaatwerpers en pantserafweergeschut inzetten.

Avakov maakt melding van negen controleposten aan de buitenrand van de stad die heroverd zijn. Er zijn "doden en gewonden", zo meldt de minister. De interimminister heeft alle bewoners van de bewuste gebieden opgeroepen hun huizen niet te verlaten en weg te blijven van ramen.

Het Oekraïense ministerie van Defensie meldt dat de separatisten twee gevechtshelikopters van het type Mi-24 uit de lucht hebben geschoten. Twee leden van de strijdkrachten kwamen om, een andere inzittende is door de separatisten gevangengenomen. Een derde gevechtshelikopter die achter het neergeschoten toestel vloog, moest een noodlanding maken. Een ander toestel, dat medisch personeel vervoerde, werd door geweervuur geraakt. Een arts raakte gewond.

Slavjansk
Slavjansk, een stad met meer dan 100.000 inwoners, ontsnapt door de opstand van pro-Russische 'volksmilities' sinds enkele weken aan de controle van de autoriteiten in Kiev. De milities in de stad houden ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gegijzeld. Het is de eerste grootschalige militaire operatie van de regering in Kiev tegen de pro-Russische activisten.

EPA
REUTERS
REUTERS
EPA


Video