Slachtoffers aanslagen Brussel krijgen oorlogspensioen

Belga
De regering wil Belgische slachtoffers van de aanslagen op 22 maart en hun nabestaanden een officiële erkenning geven. Ze krijgen een eigen statuut en recht op een uitkering, het zogenaamde herstelpensioen. Dat staat in een wetsontwerp nationale soli­dariteit waar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan werken en waarover de kranten van Mediahuis vandaag berichten.

Behalve een uitkering krijgen ze ook de volledige terugbetaling van medische kosten die het gevolg zijn van de aanslagen, voor zover die al niet is gegarandeerd door verzekeringen, ziekenfondsen of het slachtofferfonds. Ze krijgen ook een slachtofferkaart met voordelen, zoals gratis openbaar vervoer.

Een vergelijkbaar statuut bestaat al voor de burgers die als invalide uit WO II zijn gekomen, of die bijvoorbeeld wegens werkweigering of dwangarbeid schade opliepen. Het aantal Belgen dat daarop recht heeft, sterft stil­aan uit, zodat ruimte ontstaat voor een ver­goeding voor terreur­slachtoffers.Video