Skistations Val d'Isère en Tignes van buitenwereld afgesloten

De populaire skistations Val d'Isère en Tignes zijn meer dan een dag hermetisch van de buitenwereld afgesloten geweest na de instorting donderdagavond van een gigantische rotspartij die pal op de toegangsweg terecht was gekomen. Nadat rond 20 uur vrijdagagavond de rotsen van de weg verwijderd waren en een eerste inspectie van de rotsen was gebeurd, werd er alternerend verkeer toegelaten om de massa aankomende toeristen door te laten. Om 2 uur vannacht ging de weg dan weer dicht, maar vanmorgen werd het alternerende verkeer weer op gang gelaten. Ook veel Belgische wintersporters kiezen voor Tignes of Val d'Isère en bovendien loopt dit weekend voor een deel van de Fransen de wintervakantie af. Er worden zo'n 12.000 auto's in beide richtingen verwacht op de getroffen weg. De hinder zal wellicht nog een hele week duren.

Voor een keer zijn het niet lawines of sneeuwstormen die wintersporters hinderen, maar wel neerstortende rotsen. Op de Route Départementale 902 van Bourg Saint-Maurice (in de vallei) naar Val d'Isère (op 1.850 meter hoogte) is enkele kilometers voor Val d'Isère een enorme rotspartij naar beneden gestort. De weg is volledig geblokkeerd aan de Tunnel de Brévières. Een geoloog kwam ter plaatse en hij schatte de hoeveelheid rotsen op zo'n 80 kubieke meter.

Iseran gesloten
De RD 902 is in de winter de enige noordelijke toegangsweg naar zowel Val d'Isère als Tignes, die in vogelvlucht maar een vijftal kilometer van elkaar verwijderd liggen. Langs het zuiden is er ook een toegangsweg, maar de Col d'Iseran (2770m) is nog altijd gesloten wegens de sneeuw. 

Gratis lift
Omdat er op de bewuste rots nog andere stukken kunnen loskomen, moet die nog grondig onderzocht worden. Pas dan kan de weg weer worden opengesteld. Ondertussen werd beslist om de zetellift van Brévières gratis te maken voor personen die zich met niet te veel bagage te voet melden. Op die manier kan de weg omzeild worden en dan kan met een busdienst alsnog Tignes bereikt worden. Dat is niet enkel omslachtig maar ook onmogelijk voor andere weggebruikers dan voetgangers natuurlijk. Val d'Isère is op die manier sowieso niet bereikbaar. Toch hebben heel wat wintersporters en skimonitoren van die oplossing gebruikt gemaakt.

Noodopvang
In de vallei werd in Bourg Saint-Maurice al noodopvang voorzien voor gestrande reizigers. Ook in Tignes en Val d'Isère moet extra logement voorzien worden, want voor zowat de hele oostelijke helft van Frankrijk zit de vakantie er dit weekend op en de wintersporters die vastzitten in Tignes en Val d'Isère zullen dus langer moeten blijven.