Situatie op Zaventem minder dramatisch dan gevreesd

REUTERS
De situatie op de luchthaven van Brussels Airport lijkt minder dramatisch dan gevreesd. "Een aantal luchtvaartmaatschappijen hebben duidelijk de intentie gegeven dat ze morgen gaan proberen hun vluchtschema af te werken", aldus woordvoerder Jan Van der Cruysse. Sinds vanmiddag zijn een 35-tal vluchten afgeschaft op Zaventem, maar het is onduidelijk hoeveel daarvan rechtstreeks gelinkt kunnen worden aan het tekort van het ontijzelingsproduct.De twee passagiersafhandelaars op Brussels Airport, Flightcare en Aviapartner, hebben zich intussen voldoende kunnen bevoorraden met ontijzelingsproducten. Morgen zouden ze het grootste deel van de vliegtuigen moeten kunnen ontijzelen.

Vanmiddag leek het er nog op dat het merendeel van de vluchten vanaf vanavond tot woensdagochtend zou moeten geannuleerd worden. Hoeveel vluchten er uiteindelijk geschrapt zullen worden, blijft afwachten. 

Eén kanttekening hierbij: Aviapartner zal een alternatief product uit Duitsland hanteren. Om dat te kunnen gebruiken, moeten de vrachtwagens en opslagtanks eerst schoongemaakt worden. Dat kan morgen voor vertragingen zorgen van enkele uren.

"Luchthaven is slachtoffer"
Brussels Airport laat in een persbericht verstaan dat ze niet alle vertrekkende vluchten kan garanderen. "De beslissing om te vertrekken, wordt genomen door de luchtvaartmaatschappij", luidt het. "De luchthaven is slachtoffer van deze situatie maar doet al het mogelijke om de passagiers zoveel mogelijk te helpen." Brussels Airport legt de verantwoordelijkheid voor het voorraadbeheer bij de afhandelaars.

"Neem contact op"
Concreet zullen de toestellen van Brussels Airlines die vanuit het buitenland naar Brussel vliegen geen hinder ondervinden. Ze worden immers in het buitenland ontijzeld. Ook de langeafstandsvluchten naar Afrika zullen worden uitgevoerd. Die krijgen prioriteit. Voor de andere vluchten, binnen Europa, is er nog geen zekerheid. "Maar er is goede hoop dat een groot deel zal kunnen worden uitgevoerd", klinkt het.

"Ons advies aan vertrekkende passagiers blijft onveranderd: neem contact op met de luchtvaartmaatschappij alvorens naar de luchthaven af te zakken", aldus de woordvoerder. "De Belgische reiziger moet zich alvast niet gefrustreerd voelen, want tot nu toe waren wij één van de enige luchthavens in de regio die niet moest gesloten worden als gevolg van het winterweer."

Schouppe (opnieuw) verbaasd
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe reageert (opnieuw) verbaasd op het feit dat de drie afhandelaars (Flightcare, Aviapartner en DHL; nvdr) plots toch over voorraden ontijzelingsvloeistof beschikken. Eerder op de dag was er bij het kabinet Schouppe al verbazing over het feit dat pas tijdens een crisisvergadering vanmorgen het tekort aan het licht kwam. "Men heeft ons toen gesuggereerd om de luchthaven te sluiten. We hebben dat geweigerd", aldus de woordvoerder. "En nu is er plots wel voldoende."

"Geval van overmacht"
Dat er een tekort aan product is, is volgens Van der Cruysse een geval van overmacht. "Het is zeker niet onze verantwoordelijkheid, en ook niet van de handlingmaatschappijen", luidde het. Hij wees er voorts op dat Brussels Airport over grote stocks beschikte, maar nu die moeten aangevuld worden blijkt de Franse fabrikant dat niet te kunnen wegens de problemen met het vrachtverkeer in Frankrijk.

Ook het feit dat Zaventem de voorbije dagen alle afgeleide vluchten uit Groot-Brittannië heeft opgevangen ligt aan de basis van de schaarste. "Het gaat om toestellen die veel groter zijn dan degene die normaal op Zaventem landen en waarvoor drie maal zoveel product nodig is." De hoofdoorzaak is volgens de topman van Aviapartner echter het weer. "Het is tien jaar geleden dat we zo'n weersomstandigheden meemaakten."

Nachtvluchten

De toestand op de luchthaven was net aan het verbeteren, na de chaos van de afgelopen dagen. Er zijn nog steeds weinig vluchten naar Londen, maar veel vertragingen waren inmiddels ingelopen. Heel wat passagiers die sinds het weekend geblokkeerd zaten, zijn wel kunnen vertrekken.

Afgelopen nacht vond er uitzonderlijk ook een aantal nachtvluchten plaats om gestrande passagiers te evacueren. Zo'n 1.400 mensen moesten echter opnieuw een nacht in de luchthaven doorbrengen. De afgelopen dagen zaten zo'n 2.000 tot 3.000 passagiers vast op Zaventem. (sam/belga/adv/kve/svm/dea)

REUTERS
REUTERS
AP
REUTERS
REUTERS
BELGA
AP
REUTERS
REUTERS
REUTERS