Sinardet: "Tindemans was een echte volkspoliticus"

PHOTO_NEWS
"Leo Tindemans was populair bij verschillende lagen van de bevolking. Hij was een echte volkspoliticus." Dat zegt politicoloog Dave Sinardet in een reactie op het overlijden van Tindemans. De oud-premier was volgens Sinardet de eerste die de personalisering van de politiek echt inzette, met zijn bekende slogan "met deze man wordt het anders".

"Tindemans haalde de meeste voorkeurstemmen ooit", zegt Sinardet. "Het ziet er niet naar uit dat dat record snel zal sneuvelen, waardoor het toch iets van betekenis blijft. Hij was erg populair bij verschillende lagen van de bevolking."

Toch wijst Sinardet erop dat op het moment van zijn recordoverwinning, de rol van Tindemans al grotendeels was uitgespeeld. Omdat hij de macht van de partijvoorzitters in vraag had gesteld, raakte hij gecontesteerd in zijn partij. "Zijn fameuze quote dat de grondwet geen vodje papier is, was de aanleiding om uit de gratie te vallen."

Minder bekend is volgens de politicoloog de belangrijke rol die Tindemans speelde als minister van Communautaire Betrekkingen bij de eerste staatshervorming in 1970, toen de gemeenschappen gevormd werden. "Hij stond daar wel kritisch tegenover en voorspelde confrontaties. Het is uiteindelijk niet helemaal geworden zoals hij het zag."