Siberië heeft eigen Monster van Loch Ness: Nesski volgens scanners 10m groot

Ook Siberië heeft zijn eigen 'Monster van Loch Ness' in het uitgestrekte en mysterieuze Labynkyr-Meer. In de Siberian Times is een foto opgedoken van de Siberische Nessie die de jarenlange geruchten en mythes moet bevestigen. Maar er is meer. Wetenschappelijke rapporten spreken na onderzoeken met scanners van een 'ding' van 10 meter lang. Zal Nesski evenveel nieuwsgierige toeristen naar Siberië lokken als Nessie naar de Schotse Highlands?

Wie deze nieuwe toeristische attractie wil gaan bezoeken, zal er wel wat moeten voor overhebben. Het is een avontuur om dit afgelegen meer in het uiterste noordoosten van Rusland te bereiken. Het ligt niet zo ver van Omymyakon, de koudste bewoonde stad op deze planeet. De sage van het monster leeft al jarenlang onder de oorspronkelijke bewoners: de Evenk en Yakut hebben weet van heel wat verschijningen van het monster. Bij de plaatselijke bevolking stond het monster in de negentiende eeuw bekend als 'De Duivel'. Een getuigenis uit die tijd heeft het over een monster met enorme kaaksbeenderen.

Verrast
De legende maakte ook wetenschappers nieuwsgierig de voorbije decennia. Een team van professor Lyudmila Emilyanova van de universiteit van Moskou zakte af naar het Meer van Labynkyr en kwam tot onthutsende vaststellingen. Op sonarscanners werden enkele enorme onderwaterobjecten gedetecteerd. "Het was op onze vijfde dag op het meer dat onze toestellen een reusachtig object in het water onder onze boot registreerden. Het was duidelijk een levend wezen en te groot om een vis te zijn. Het was heel homogeen en het zwom net boven de bodem van het meer. Ik was heel verrast maar zeker niet bang og gechoqueerd."

Doodsbange vissers
"Of het om een dier ging, kan ik niet met wetenschappelijke zekerheid zeggen, maar als een onderzoeker kan ik echt geen verklaring geven over wat het wel was. Ik geloof dat er een mysterie in dit meer schuilt, want er is nooit rook zonder vuur. Zo werd er hier ooit een grote vissersboot opgetild door een gigantisch dier. De vissers waren doodsbang, maar zagen niets."

Geologen
Een andere getuige heeft het over een groep Russische geologen die bij een boottocht op het meer een enorm wezen zagen opdoemen uit het water. "Ook mensen op de oever zagen het gevaarte en riepen luid om het te verjagen."

Prehistorisch?
In 1953 ontdekte de gerespecteerde Sovjet-geoloog Viktor Tverdokhlebov al een monster op het naburige Meer van Vorota, maar de Sovjet-autoriteiten verdoezelden het onderzoek. Nu wil professor Emeliyanova dit fenomeen tot op de bodem uitspitten. Er is een theorie dat beide meren via tunnels verbonden zijn. Er zijn ook speculaties dat het er prehistorische dieren op het meer zouden huizen: ichthyosaurussen, prehistorische zeereptielen die op dolfijnen of haaien gelijken. Een andere wijdverpsreide theorie is dat het om plesiosaurussen gaat: die met de lange nek zoals het Schotse 'Nessie'.

Geen leugenaars
"Persoonlijk geloof ik echt wel dat er iets aan de hand is", zegt Emeliyanova. Als lokale bewoners het al zoveel jaren over hetzelfde vreemde wezen hebben, dan kan het gewoon niet zomaar verzonnen zijn. Het betekent dat er echt wel iets is. Bovendien ken ik de volkeren die rond het meer leven vrij goed en het zijn geen leugenaars. Als klap op de vuurpijl zijn de eeuwenoude verhalen over onze Nesski ouder dan die van Nessie."

Hier meer foto's