Servië pakt migrant op met zelfde paspoort als verdachte Parijs

De Servische politie heeft een migrant aangehouden die in het bezit was van een Syrisch paspoort op naam van Aham al Mohammad, dezelfde naam die is gevonden op een Syrisch paspoort dat was gevonden nabij het lichaam van een van de zelfdmoordterroristen in het Stade de France in Parijs. Dat zegt de krant Blic.

"Het document bevat dezelfde naam en dezelfde gegevens, maar een andere foto. Het is zaterdag in een opvangcentrum in Presevo gevonden en de persoon die het in zijn bezit had, is opgepakt voor ondervraging", zegt de krant zonder een bron te vermelden. Het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken wil voorlopig geen commentaar geven op het bericht.

Het paspoort van een 25-jarige Ahmad al Mohammad was zaterdag gevonden in het Stade de France. Op 3 oktober werd op het Griekse eiland Leros een vluchteling geregistreerd die in het bezit was van zo'n paspoort. Hij diende een asielaanvraag in in Servië, in het opvangcentrum van Presevo. Hij is later wel in Kroatië gesignaleerd, maar zijn spoor raakte daar bijster.

De bewuste naam is niet bekend bij de Franse antiterreurdiensten. De speurders blijven voorzichtig met hun conclusies over de authenticiteit van het document. De vingerafdrukken van de zelfmoordterrorist die bij het paspoort was gevonden, stemmen overeen met die van een man die in oktober in Griekenland is gecontroleerd.

De krant Blic acht het "zeer waarschijnlijk dat de twee mannen afzonderlijk valse Syrische paspoorten kochten bij eenzelfde vervalser in Turkije".