Separatistenleider: "OVSE-waarnemers komen snel vrij"

In Donetsk wordt een wegblokkade opgeworpen.
REUTERS In Donetsk wordt een wegblokkade opgeworpen.
Een rebellenleider in Oost-Oekraïne heeft vandaag gezegd dat zijn mannen de vier OVSE-waarnemers vasthouden, die sinds maandag worden vermist. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Volgens Vjatsjeslav Ponomarjov, de zelf-benoemde volksburgemeester van Slavjansk, zijn de waarnemers veilig en zullen ze snel worden vrijgelaten. "We weten waar ze zijn en ze maken het goed." Hij stelde geen eisen voor de vrijlating.

De vier komen uit Denemarken, Estland, Turkije en Zwitserland. Er wordt volgens 'de burgemeester' nagegaan wat ze precies uitvoerden of van plan waren. Daarna kunnen ze worden vrijgelaten, aldus Ponomarjov.

Sinds maandag kon de OVSE geen contact meer krijgen met de eigen waarnemers. De waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa is sinds maart actief in Oekraïne. Het gaat om 280 mensen uit 41 landen. Gisteren werd onder anderen een Nederlandse waarnemer urenlang vermist in Oost-Oekraïne. Rebellen hebben vaker waarnemers van de OVSE ontvoerd.