Separatisten spreken van minstens 35 doden in Donetsk

Een Oekraïense helikopter boven de luchthaven van Donetsk beschiet pro-Russische rebellen
REUTERS Een Oekraïense helikopter boven de luchthaven van Donetsk beschiet pro-Russische rebellen
Bij een antiterreuroperatie van de Oekraïnse regering zijn volgens de separatisten in Donetsk minstens 35 mensen omgekomen. Een vrachtwagen met gewonde strijders zou onderweg naar het ziekenhuis beschoten zijn door regeringsgetrouwe troepen, zegt de "volksgouverneur" van de niet-erkende "volksrepubliek Donetsk" Pavel Goebarev gisteravond.

De regeringsgetrouwe autoriteiten in de regio bevestigen dat er doden en gewonden zijn gevallen bij gevechten in de miljoenenstad Donetsk, maar zeggen er niet bij aan welke kant de slachtoffers vielen. Pro-Russische militanten zwaaien de plak in Donetsk, maar hun leiding wordt door de regering in Kiev niet erkend.

De nieuwswebsite donbass.ua maakt dan weer melding van een op televisie uitgezonden videoboodschap van een burger uit Donetsk. Die bericht dat de vrachtwagen vanuit een legerhelikopter werd beschoten. Maar daarvoor zouden separatisten vanuit de vrachtwagen lukraak mensen op straat hebben neergeschoten.

Onafhankelijke rapporten over het incident zijn er niet. De zondag verkozen nieuwe president, de pro-Westerse miljardair Petro Porosjenko, had een verscherping van de antiterreuroperatie aangekondigd. Maandag werd strijd gevoerd om de luchthaven van Donetsk.