Separatisten roepen onafhankelijkheid Donetsk en Loehansk uit

Denis Poesjilin, de zelfverklaarde leider van Donetsk.
AP Denis Poesjilin, de zelfverklaarde leider van Donetsk.
De separatisten in het Oost-Oekraïense Donetsk en Loehansk hebben de onafhankelijkheid uitgeroepen en vragen Moskou de Oekraïense regio's op te nemen in de Russische Federatie. De zelfbenoemde leider Denis Poesjilin van de 'Volksrepubliek Donetsk' zei vandaag dat Rusland moet overwegen snel de regio in de federatie op te nemen.

Dezelfde geluiden kwamen uit Loehansk waar een onafhankelijkheidsverklaring op een centraal plein werd voorgelezen.

"Op basis van de wil van het volk en het herstel van ons historisch recht vragen wij de Russische Federatie te overwegen de Volksrepubliek Donetsk op te nemen", zei Poesjilin. "Het volk van Donetsk heeft altijd deel uitgemaakt van de Russische wereld. Voor ons is de Russische geschiedenis onze geschiedenis."

In Donetsk stemde gisteren bijna 90 procent van de stembusgangers voor zelfbestuur. In Loehansk ruim 96 procent. De Oekraïense regering gaf niet onmiddellijk een reactie.

De rebellenburgemeester van de Oost-Oekraïense stad Slovjansk heeft vandaag gevraagd om steun van het Russische leger. Volgens de separatist zijn de Russische troepen nodig om voor stabiliteit te zorgen. Slovjansk ligt in de regio Donetsk.

Burgemeester Vjatsjeslav Ponomarjov liet weten dat de Oekraïense regeringstroepen moeten vertrekken. "We zullen ons territorium verdedigen'', liet hij weten. "We hebben Russische troepen nodig om voor stabiliteit en vrede te zorgen in de toekomst van de regio'', voegde Ponomarjov daar aan toe.