Sekscampagne van Italiaanse overheid zet diezelfde regering in haar blootje

De Italiaanse overheid heeft 22 september uitgeroepen tot Nationale Vruchtbaarheidsdag. Met de slogan 'schoonheid is tijdloos, vruchtbaarheid niet' niet worden vrouwen aangemoedigd kinderen te krijgen.
kos De Italiaanse overheid heeft 22 september uitgeroepen tot Nationale Vruchtbaarheidsdag. Met de slogan 'schoonheid is tijdloos, vruchtbaarheid niet' niet worden vrouwen aangemoedigd kinderen te krijgen.
De Italiaanse overheid heeft 22 september uitgeroepen tot de Nationale Vruchtbaarheidsdag. De Italianen worden daarmee aangemoedigd de koffer in te duiken, seks te hebben en zodoende de dalende bevolkingscijfers op te krikken. Alleen blijkt het de schuld van diezelfde regering te zijn dat de Italianen amper kinderen krijgen.

In 2014 werden in Italië minder kinderen geboren dan in eender welk ander jaar sinds 1861. Het nationaal instituut voor de statistiek ISTAT registreerde 509.000 geboorten, 5.000 minder dan in 2013. Volgens The New York Times komt dat niet omdat de Italianen minder seks zouden hebben of geen kinderen zouden willen. Nee, het komt omdat de overheid zo weinig doet om gezinnen met kinderen te ondersteunen.

Kinderopvang en familiale steun
In Italië zijn het vooral familieleden die voor de kinderen zorgen. Kinderopvang is er duur. Werkende moeders zonder een uitgebreid familiaal netwerk moeten zich bovendien zorgen maken om hun baan, want slechts weinig Italiaanse bedrijven gunnen werkende moeders flexibele werkuren.

Lees verder onder de tweet

Cultuur van 'la mama'
Dure kinderopvang en steun van de familie zorgen in wel meer landen voor problemen, maar in Italië komt daar bij dat er een cultuur heerst die van vrouwen verwacht dat ze alles laten vallen - ook hun carrière - om voor hun kinderen te zorgen.

"Enkel vrouwen die in regio's wonen waar een goede en betaalbare kinderopvang wordt voorzien, of in kleine steden, kunnen hun baan behouden. Vrouwen die in grote steden wonen en geen familie in de nabijheid hebben, verkiezen niet zwanger te worden", stelt Tiziana Bartolini, redactrice bij Noi Donne, het belangrijkste feministische tijdschrift in Italië.

De Italiaanse overheid trok alle registers open voor de Nationale Vruchtbaarheidsdag: de campagne ging gepaard met grote posters waarop vrouwen eraan herinnerd werden dat "schoonheid geen leeftijdsgrens kent, maar vruchtbaarheid wel" en mannen tot het stoppen met roken werden aangemaand want "je laat je sperma toch niet in rook opgaan?"