Seks en andere schandelijke eisen voor logement Down Under

A Current Affair
Huisbazen in de buitenwijken van Australië profiteren er van de competitieve huurmarkt om schandalige eisen te stellen. Volgens het actuatleitsprogramma A Current Affair vragen sommige eigenaars zelfs seks in ruil voor gratis of betaalbaar logement.

"We duiken in de dagelijkse oorlog tussen huurders en hun huisbazen", stelt A Current Affair haar reportage voor. De onderzoeksjournalisten botsen al snel op buitensporige en vaak illegale eisen van de eigenaars aan de huurders.

Zo is er het geval van Alice, een 27-jarige buitenlandse universiteitsstudente die op zoek is naar een plek om te wonen. Zij is gechoqueerd door de advertenties die goedkoop of zelfs gratis logement aanbieden in ruil voor haar lichaam. Een voorbeeld: "Ik ben een 47-jarige man, aantrekkelijk. Eén slaapkamer, slechts één bed. Voorkeur voor vrouwen." Een andere verhuurder was nóg minder subtiel: "Je hoeft helemaal niks te betalen als je jezelf deelt met mij als mijn vrouw er niet is."

A Current Affair

Nog een andere huisbaas wou dagelijks koffie van de potentiële huurster.

Ruth, een mama met vijf kinderen, had dan weer niet verwacht dat haar huisbazin haar zou stalken. Ruth huurde een woning naast die van de eigenaar, en dat bleek een zware vergissing. "We waren hier nog maar een week en zij loerde constant door de ramen. Ze waarde door het huis als wij er niet waren", klaagt ze. "Als er een vriendin op bezoek kwam, belde ze me op en schreeuwde door de telefoon dat ik ook haar had moeten uitnodigen. Mijn vrienden kwamen niet meer langs."

Tasma kreeg dan weer te horen dat ze 12 AUD (8 euro) extra moest betalen als "haar partner bleef slapen".

Ruth werd zowat gestalkt door haar huisbazin.
A Current Affair Ruth werd zowat gestalkt door haar huisbazin.