Scoutsleider brandmerkt kinderen tijdens zomerkamp: "Het was een ontgroeningsritueel"

Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.
Een jeugdleider van een scoutinggroep uit het Zeeuws-Vlaamse Goes heeft drie kinderen bewerkt met een brandijzer tijdens een scoutingkamp in het Vlaams-Brabantse Sint-Joris-Weert in de zomer van vorig jaar. Dat bevestigt een woordvoerster van Scouting Nederland na berichtgeving van RTL Nieuws. De slachtoffertjes deden mee aan een kamp voor waterscouts, voor kinderen tussen 11 en 15 jaar. 

De 23-jarige leider Mark B. had op de rug van de drie kinderen de letters FN gebrand, de afkorting van scoutinggroep Frans Naerebout uit Goes. Het zorgde voor eerste- en tweedegraads brandwonden waaraan de kinderen, twee jongens en een meisje tussen 12 en 14 jaar, een blijvend litteken hebben overgehouden. De slachtoffers zijn tussen de 12 en 14 jaar. 

Na het brandmerken ging het scoutingkamp gewoon verder, de kinderen werden niet direct niet naar een ziekenhuis gebracht. Pas na drie dagen werden de brandwonden verzorgd. Een van de drie slachtoffers had zo veel pijn dat hij drie dagen heeft gehuild. "De witte pus liep uit zijn wonden."

Volgens een woordvoerster van Scouting Nederland kwam pas aan het einde van het kamp een bestuurslid langs, dat direct actie ondernam en politie en justitie inlichtte. De jeugdleider is daarop op non-actief gesteld. De woordvoerster weet niet wat de man heeft bezield om de kinderen te brandmerken. "We vinden het verschrikkelijk. Kinderen moeten bij ons veilig zijn", zegt zij.

Vuur of inkt?

De kampleider stond vandaag terecht voor de rechtbank in Middelburg. Tegen B. werd zeven maanden cel, waarvan drie jaar voorwaardelijk, geëist. Hij verklaart zelf dat het ging om een ontgroeningsritueel, dat de scouting al jaren gebruikt. Na het brandmerken zouden de kinderen echte zeeverkenners worden.

"We doen het altijd met inkt. Er is een vuur om de kinderen bang te maken. Alsof ze echt gebrandmerkt worden", zei hij. Volgens de twintiger heeft hij het brandijzer in de inkt gedoopt. "Iemand anders had blijkbaar met het stempel het vuur opgestookt. Dat wist ik niet. Het was mijn bedoeling om een inktstempel achter te laten. Nooit om iemand te verwonden."

Volgens de aanklager heeft de leider wel met voorbedachten rade zwaar lichamelijk letsel toegebracht. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Scouting hoort een omgeving te zijn waar kinderen en jongeren zich zonder twijfel fysiek en emotioneel veilig voelen

Scouts en Gidsen Vlaanderen reageert met afschuw

Scouts en Gidsen Vlaanderen reageert met afschuw op het nieuws. "Dit is mishandeling in de ergst mogelijke vorm. De nationale leiding hoopt dat slachtoffers, hun vrienden en familie alle nodige steun kunnen vinden, zowel binnen als buiten de scouts. Scouting hoort een omgeving te zijn waar kinderen en jongeren zich zonder twijfel fysiek en emotioneel veilig voelen."

De organisatie voelt ook mee met haar Nederlandse collega's. "Deze verschrikkelijke feiten zijn mede voor Scouting Nederland een vreselijke ervaring waarbij we ook hen sterkte toewensen om dit alles als jeugdbeweging te verwerken", aldus woordvoerder Jan Van Reusel.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Patyn

  7 maanden cel, waarvan 3 jaar voorwaardelijk??????

 • Elke Celis

  Je zou toch verwachten dat iemand van 24 die LEIDER is, meer verstand tentoonstelt!!!!

 • robrecht Peeters

  iemand van de oude stempel.....

 • Tom Desmedt

  En wat als ik jullie zeg dat het een ongeluk was, en dat de huid van het kind een beetje rood zag, maar zonder veel erg? De enige reden dat dit een 'drama' werd is omdat 1 kind erover verteld heeft tegen hun ouders, die de ernstigheid verkeerd hebben ingeschat. Denken jullie nu echt dat een scoutsleider die al jaren in de scouts zit en gekend is door honderden mensen, bewust een kind zal 'brandmerken'? Amai dan hebben jullie nog minder vertrouwen in de mensheid dan ik dacht!

 • Ilse Verlinden

  Een ongeluk? Dat weet je dan toch na 1 lettertje hé! Arme kinderen!