Sciensano raadt gebruik van malariamiddel hydroxychloroquine als coronabehandeling af, Frankrijk verbiedt het

hydroxychloroquine.
AFP hydroxychloroquine.
Sciensano heeft dinsdag zijn richtlijnen voor de behandeling van gehospitaliseerde coronapatiënten aangepast. Het gebruik van het malariamedicijn hydroxychloroquine wordt nu sterk afgeraden. In Frankrijk heeft de regering beslist het middel te verbieden als behandeling voor Covid-19.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sciensano baseert zich op recente bevindingen over het gebruik van hydroxychloroquine voor coronapatiënten. Daaruit blijkt dat het middel geen voordelen biedt, en mogelijk zelfs schadelijke effecten heeft. “Er is beslist om het gebruik van hydroxychloroquine voor de behandeling van Covid-19 in België niet meer aan te bevelen”, staat in de aangepaste richtlijn. Eerst werd gehoopt dat het middel tegen malaria coronapatiënten zou helpen. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde eerder het middel in te nemen als bescherming tegen het virus. Dat blijkt nu dus gevaren in te houden.

hartritmestoornissen

Het gebruik kan voor Sciensano enkel nog in lopende klinisch geregistreerde tests, nadat de risico’s en voordelen verbonden aan het onderzoek zorgvuldig zijn geherevalueerd. Volgens het wetenschappelijk instituut registreerde het federale geneesmiddelenagentschap FAGG in acht gevallen in België “bijwerkingen die vermoedelijk veroorzaakt werden door het gebruik van hydroxychloroquine voor de behandeling van Covid-19.” In drie gevallen ging het om bijwerkingen aan het hart. Het FAGG herhaalde maandag zijn waarschuwing over het risico op hartritmestoornissen verbonden aan het gebruik van hydroxychloroquine.

Verboden

De Franse regering heeft woensdag verboden het malariamedicijn als uitzondering voor te schrijven tegen Covid-19 in de ziekenhuizen. Dat deed ze na een negatief advies van de Hoge Raad voor de Volksgezondheid. Sinds eind maart was in Frankrijk het gebruik van hydroxychloroquine toegestaan in ziekenhuizen, maar dan wel enkel voor ernstig zieke coronapatiënten.

Lees ook:

WHO schort klinische proeven met hydroxychloroquine op om veiligheidsredenen

Trump: kuur met hydroxychloroquine loopt deze week af
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Van de Velde

    Ons immuunsysteem is als een gigantische gereedschapskoffer waar voor elk vijsje of boutje een sleuteltje past. Helaas is er voor covid 19 niet één sleuteltje uit de hele koffer dat past. Ze moeten naar andere manieren kijken en niet blijven experimenteren met tientaljaren oude vaccins. Een vaccin lijkt me voor dit onvoorstelbaar "intelligent" virusje een ietsje te simpel.

  • Hugo Hechtermans

    Het middel wordt ''afgeraden'' omdat het effectief is in de eerste fase van de besmetting. Maar we moeten naar vaccinatie worden gedreven. Brengt meer op voor de farma-industrie. Véél meer. De grote sponsor is natuurlijk mister Gates.

  • joannes Roderigas

    typisch belgisch, afraden zonder echt initiatief, dat is wat de bevolking stoort. wanneer gaan ze eerlijk worden?