Schutter bloedbad in nachtclub Istanboel opgepakt

De man die in de nieuwjaarsnacht 39 mensen doodschoot in een nachtclub in de Turkse grootstad Istanboel is opgepakt. Dat meldt de website van de Turkse krant Hürriyet.

De dader werd gearresteerd tijdens een politieoperatie in een appartement in Esenyurtjk, in het Europese gedeelte van de stad. Volgens de Turkse staatstelevisie werd de man er samen met zijn vierjarige zoon aangetroffen. Samen met hem werden nog vier mensen gearresteerd, een man en drie vrouwen.

Volgens de Turkse autoriteiten was de dader waarschijnlijk een Oeigoer. Oeigoeren zijn een overwegend islamitische, Turks sprekende bevolkingsgroep in het uiterste westen van China. Centraal-Azië en Turkije hebben ook grote Oeigoerengemeenschappen.

Bij de aanslag werden 39 mensen doodgeschoten. De verantwoordelijkheid werd op geëist door Islamitische Staat. De terreurgroep zei dat de aanslag een vergelding was voor de Turkse militaire betrokkenheid in Syrië.  Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid op.

Onder de doden bevond zich de 23-jarige Turkse Belg Kerim Akyil. Hij werd enkele dagen na de aanslag begraven in Houthalen-Helchteren.

Anonieme Turkse veiligheidsbronnen zeiden aan het Turkse staatspersagentschap Anadolu dat er deze ochtend nog meer operaties tegen mogelijke terroristische cellen gepland staan.

De dader filmde zichzelf toen hij door Istanboel wandelde. De beelden werden vermoedelijk enkele dagen voor de aanslag gemaakt.
EPA De dader filmde zichzelf toen hij door Istanboel wandelde. De beelden werden vermoedelijk enkele dagen voor de aanslag gemaakt.
REUTERS