Schotse universiteit pakt uit met filosofiecursus over The Simpsons

ANP Kippa
De Universiteit van Glasgow organiseert in januari een eendagscursus filosofie met als onderwerp The Simpsons. Volgens professor John Donaldson zit de tekenfilmserie vol met filosofische thema's. Er is een heuse stormloop van geïnteresseerden die zich willen inschrijven aan de gang.


'D'oh! The Simpsons Introduce Philosophy' is de titel van de cursus. Geen échte verrassing dat de gele mannetjes het voorwerp zullen uitmaken van filosofische studies. Al twintig jaar krijgt de serie lof toegezwaaid uit intellectuele kringen. Bedenker en maker Matt Groening studeerde bovendien zelf filosofie. En eerder al schreef Julian Baggini in 2012 in zijn essai: "The Simpsons is veel meer zijn dan een grappige cartoon. Het is een filosofisch werk, met meer verdiensten dan de meeste filosofen hebben".

Ook professor Donaldson vindt de cartoonreeks "een heel gesofisticeerd werk van populaire cultuur, met een brede reikwijdte en met diepgang". Een van de vragen die Donaldson zich in de cursus stelt is of Aristoteles Homer Simpson zou beschouwen als een deugdelijke figuur. "Homer heeft zeker een aantal morele tekortkomingen", aldus de titularis van de cursus. "Hij is gulzig, hij worstelt om de waarheid te vertellen en kan heel gewelddadig zijn. Maar hij is ook een trouwe echtgenoot, een openhartige familieman, die op zijn eigen manier goedmoedig is."

De cursus zal verder onder meer begrippen als moraliteit en vrije wil bespreken aan de hand van de episode waarin Bart Simpson naar een school voor hoogbegaafden wordt gestuurd, nadat hij had valsgespeeld in een test. Ook de figuur van Ned Flanders zal de revue passeren als studieobject.