Schotse Labourpartij stevent af op monsterverlies

Kan Jim Murphy er alsnog in slagen Scottish Labour van de ondergang te redden?
EPA Kan Jim Murphy er alsnog in slagen Scottish Labour van de ondergang te redden?
Een poll van The Guardian voorspelt weinig goeds voor de Scottish Labour Party. De cijfers suggereren dat de Schotse afdeling van de sociaaldemocratische partij afstevent op een historisch verlies: van 41 naar 12 zetels. De Scottish National Party (SNP) ligt nog steeds op koers naar een verpletterende zege.

Op 7 mei trekken de Britten naar de stembus. De ogen zijn daarbij vooral gericht op Schotland, waar de verkiezingsuitslag het verschil kan maken voor de traditionele Britse partijen.

Terwijl Labour in 2010 nog een gigantisch succes boekte met Gordon Brown, lijkt het steeds meer vast te staan dat de Schotse sociaaldemocraten nu de macht zullen verliezen aan de SNP van Nicola Sturgeon. Uit de poll van The Guardian blijkt dat die met 43 procent van de stemmen veruit het populairst is.

Scottish Labour strandt na drie maanden leiderschap van Jim Murphy voorlopig op 27 procent. De Schotse Conservatives kunnen rekenen op 14 procent van de stemmen; de Liberal Democrats op 6 procent.

Deze cijfers zouden een enorme sprong voorwaarts betekenen voor de SNP: van zes naar 43 parlementsleden op een totaal van 59 Schotse zetels. Labour zou 29 van zijn 41 zetels moeten inleveren.

Zonder steun van de SNP lijkt het voor de sociaaldemocraten virtueel onmogelijk nog de eerste minister te kunnen leveren. Voormalig SNP-leider Alex Salmond liet gisteren echter al verstaan geen formeel akkoord te willen sluiten met Labour.