Schietpartij: Hollande twijfelt niet aan "antisemitisch karakter"

François Hollande
REUTERS François Hollande
De Franse president François Hollande heeft zondag gezegd dat het "antisemitisch karakter" van de schietpartij aan de Brusselse Zavel buiten kijf staat.

"Er is geen twijfel over het antisemitisch karakter van deze daad, een schietpartij in het Joods Museum in Brussel, met deze wil om te doden", zei het Franse staatshoofd toen hij naar het zuidoostelijke Tulle trok om daar zijn stem voor de Europese verkiezingen uit te brengen.

Hollande zei de Belgische premier Elio Di Rupo "alle solidariteit van Frankrijk ten opzichte van België in deze beproeving" te hebben betuigd.

"Wij moeten ons bewust worden van wat dit antisemitisme is, deze vreselijke schietpartij in Brussel, hoofdstad van België en hoofdstad van Europa", aldus de bewoner van het Elysée. Hij riep op "alles te doen om te strijden tegen het antisemitisme, het racisme".

"Deze zaak is er een van Frankrijk en uiteraard van heel Europa", zei Hollande. "Wij moeten meer dan ooit gemobiliseerd zijn tegen racisme en antisemitisme, en ervan bewust zijn dat Europa waarden draagt, principes hanteert en dat het betaamt om te vechten, ook te stemmen, om ze te laten eerbiedigen."

De Franse president voegde eraan toe met zijn minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve te hebben gepraat om na te gaan of de door de regering uitgevaardigde instructies ter beveiliging van alle religieuze gebouwen goed zijn uitgevoerd. Hollande zei dat Frankrijk wil dat alle joden in zijn land "zich perfect veilig en gerust voelen". Hij riep tot een mobilisatie op "om daden te vermijden zoals die zich in Créteil hebben voorgedaan", waarmee hij verwees op de aanval zaterdag op twee joodse jongeren in de voorstad van Parijs.

De president beloofde dat de autoriteiten er "alles aan doen" om de daders te vinden en dat ze gevonden zullen worden.

Wij moeten ons bewust worden van wat dit antisemitisme is

President Hollande