Schietpartij aan synagoge in Kopenhagen

De Deense hoofdstad Kopenhagen is dit weekend opgeschrikt door twee schietpartijen, waarbij twee doden vielen. Gistermiddag werd een man gedood bij een bijeenkomst over onder meer de vrijheid van meningsuiting. Afgelopen nacht werd er geschoten bij een synagoge in het centrum van de stad. Daarbij vielen drie slachtoffers, van wie er een is overleden. Uren later werd in de buurt een man doodgeschoten door de politie.

Of de tweede schietpartij ook een terroristische aanslag is en of er een verband is tussen de schietpartijen en de man die door de politie is gedood, is nog onduidelijk. Na beide schietpartijen wist de schutter te ontkomen. De politie opende een klopjacht.

Vanochtend heeft de politie een man doodgeschoten in de buurt van een treinstation, meldde de Deense politie. De man opende het vuur op agenten en werd daarna geraakt door politiekogels. Dat was in de buurt van de plekken waar in de afgelopen uren twee mensen werden gedood bij schietpartijen. "De man schoot op de politie en is daarna neergeschoten. Hij is overleden. Er zijn geen agenten geraakt", luidde een verklaring van de politie.

Joodse beveiliger
De man die afgelopen nacht bij de synagoge werd gedood, werd meerdere keren in het hoofd geraakt, liet de politie weten. Het gaat om een jonge Joodse beveiliger, verklaarde de voorzitter van de Joodse gemeenschap in de Deense stad tegenover lokale media. Het slachtoffer controleerde bij de ingang bezoekers van een speciale dienst in het gebedshuis. Op het moment van de schietpartij waren ongeveer tachtig mensen in de synagoge.

Bij de twee schietpartijen raakten in totaal vijf agenten gewond: drie bij de aanslag op het cultureel centrum en twee bij de synagoge.

Op internet circuleren beelden van de momenten net na de schietpartij op het gebedshuis.

Bij de twee schietpartijen vielen twee doden en raakten vijf agenten gewond

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Moordaanslag
De terroristische aanslag van gisteren wordt door de Deense autoriteiten gezien als moordaanslag op de Zweedse tekenaar Lars Vilks, een van de aanwezigen op de bijeenkomst. Vilks maakte spotprenten over de profeet Mohammed, waarmee hij vijanden maakte. Hij is vaker doelwit van een aanslag geweest.

Naast Vilks was ook de Franse ambassadeur François Zimeray aanwezig. Beiden bleven ongedeerd.