Schendingen staakt-het-vuren, maar onderhandelaars blijven trouw aan Minsk-akkoord

Oekraïense soldaten na de terugtrekking uit Debaltseve van gisteren.
GETTY Oekraïense soldaten na de terugtrekking uit Debaltseve van gisteren.
Het vredesakkoord Minsk II wordt, ondanks de zware schendingen van het staakt-het-vuren in het Oekraïense Debaltsevo door pro-Russische separatisten, niet als mislukt bestempeld door de onderhandelaars.

Bondskanselier Angela Merkel en de presidenten van Frankrijk, Rusland en Oekraïne, François Hollande, Petro Porosjenko en Vladimir Poetin, hielden aan de afspraken vast. Dat verklaarde de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert in Berlijn mee na een telefonische conferentie van het kwartet.

"Ze zijn het eens geworden dat hiervoor onmiddellijke stappen nodig zijn voor een grondige omzetting van de wapenstilstand en de terugtrekking van de zware wapens onder toezicht van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, zoals op 12 februari is het pakket maatregelen van Minsk is afgesproken", verklaarde Seibert voorts. Ook met het uitwisselen van gevangenen moet begonnen worden. Poetin heeft beloofd hierover zijn invloed bij de separatisten aan te wenden. De ministers van Buitenlandse Zaken van de vier landen zullen de komende dagen verder overleggen over de omzetting van het pakket maatregelen.

Strijdende partijen betichten elkaar

Op het terrein blijft de situatie evenwel grimmig. Separatisten en regeringstroepen hebben er elkaar van beticht het afgesproken staakt-het-vuren te hebben geschonden. Het Oekraïense leger heeft enkele stellingen onder vuur genomen, deelden de opstandelingen in Donetsk mee. Het leger van zijn kant sprak dan weer van aanvallen door pro-Russische troepen. Berichten over slachtoffers zijn nog niet voorhanden. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) had het over een aantal beschietingen in het conflictgebied, maar heeft geen beschuldigende vinger uitgestoken.

 De pro-Russische rebellen in de separatistenbastions Donetsk en Loehansk zijn naar eigen zeggen begonnen met de overeengekomen terugtrekking van zware wapens uit het crisisgebied. "We zullen dat voortzetten indien het bestuur in Kiev ook inspanningen levert", zei separatistenleider Denis Poesjilin. Gisteren hadden de milities het knooppunt Debaltsevo ingenomen. Experten, ook in Kiev, spreken van een "frontcorrectie" en achten het waarschijnijk dat het in de Donbass voorlopig niet meer tot gewelddadige excessen komt.

De opstandelingen hebben zich inmiddels uitgesproken voor een internationale vredesmissie in Oost-Oekraïne. Een dergelijke missie zal echter uitsluitend ondersteund worden aan de grens tussen de door hen beheerste gebieden en die door Oekraïne wordt gecontroleerd, zei separatistenleider Eduard Bassoerin in Donetsk. Een internationale troepenmacht aan de grens met Rusland sloot Bassoerin volgens het persagentschap Interfax echter uit.

De Oekraïense president Petro Porosjenko had gisteren  geopperd om een internationale vredesmacht met mandaat van de VN-Veiligheidsraad naar Oost-Oekraïne te sturen.