Scheidsrechter krijgt kopstoot, club doet aangifte tegen hem

belga
Amateurvoetbalclub HMC uit de Nederlandse stad Den Haag gaat aangifte doen van belediging tegen scheidsrechter Mark Vogelenzang. De 37-jarige arbiter werd zondag geslagen na afloop van een wedstrijd in de gemeente Wassenaar. Vogelenzang ontkent dat hij iets beledigends heeft gezegd en doet juist aangifte van mishandeling.

Twee voetballende broers van derdeklasser HMC (Haagse Multiculturele Club) zitten nog steeds vast na het conflict met de scheidsrechter. De oudste van de broers ontving tijdens de competitiewedstrijd tegen Graaf Willem II-VAC de bewuste rode kaart van scheidsrechter Vogelenzang.

Rood
HMC-bestuurslid Naim el Yousfi: "De scheidsrechter hoorde zondag het woord 'kanker' vallen en draaide zich meteen om en gaf een speler rood. 'Ik herkende je aan je stem', zei hij. Maar die speler ontkent dat woord te hebben gebruikt."

De discussie, waarin HMC-bestuurslid en vader van een van de verdachten zich had gemengd, werd na de wedstrijd voortgezet. El Yousfi was er bij. "De speler herhaalde 'Ik was het niet'." Volgens de HMC'ers zei de scheidsrechter daarop 'Dan moet het de profeet Mohammed zijn geweest', waarop hij zijn kleedkamer inging. El Yousfi: "Even later kwam hij met gebalde vuisten zijn kleedkamer uit, en vroeg 'Wie had er wat?'". Zeker is dat de scheidsrechter in die commotie een klap kreeg.

El Yousfi: "We hebben veel jongens die het geloof streng belijden. We weten niet wie de klap heeft uitgedeeld. De KNVB ook niet, die vraagt ons om een speler aan te wijzen. Opvallend is dat er een speler vastzit die niet door de scheidsrechter als deelnemer is genoemd.'' De club hield gisteravond een ingelaste bijeenkomst om het voorval te bespreken.

Schop
Scheidsrechter Vogelenzang heeft een andere lezing van het verhaal. "Ik heb inderdaad op stemherkenning een rode kaart getrokken. Ik wist namelijk hoe de speler sprak. Na de wedstrijd heb ik een speler en een bestuurslid van HMC in de kleedkamer gehad, die vroegen naar de reden van de kaart. 'Hij vloekt nooit', zeiden ze. Dan heb ik het uit de lucht gegrepen of dan zal het God of Jezus wel geweest zijn, zei ik. Ik heb 'Mohammed' niet gebruikt."

Volgens Vogelenzang ging hij na het gesprek naar buiten en werd hij toen aangevallen. "Ze zullen mijn uitspraak wel doorverteld hebben. Van de  coach kreeg ik een kopstoot, van een speler een stomp en van een derde speler een schop. Later werd ik nog meerdere malen bedreigd. Niemand van HMC heeft zich daarna om mij bekommerd. Het was losgeslagen wild."

AD