Ga naar de mobiele website
^ Top

Scheepsbouwers zetten vaart achter herstelling Brigitte Bardot

In de Australische haven Fremantle wordt druk gewerkt aan de Brigitte Bardot, het snelle interventieschip van de milieuorganisatie Sea Shepherd die in de Zuidelijke IJszee zwaar beschadigd raakte door een elf meter hoge golf. Dat meldt tennews.com.au.

De Brigitte Bardot was met de Steve Irwin, het moederschip van Sea Shepherd, in Antarctische wateren om jacht te maken op Japanse walvisvaarders, in het kader van 'Operation Divine Wind'. De trimaran belandde echter in een storm en een pontoon van het schip raakte zwaar beschadigd.

45 graden
Simon Ager, de manager van de Brigitte Bardot, is nog altijd onder de indruk als hij terugdenkt aan het moment waarop het schip defect raakte. "De golf leek uit het niets te komen en raakte de flank van het schip, waardoor we ongeveer 45 graden overhelden. Een hevig gekraak weerklonk op het moment van de inslag." Als Simon door het raam kijkt, wordt meteen duidelijk hoe groot de schade is.

De bemanning, met de Belg Vincent Vandendriessche aan boord, kon het beschadigde deel ietwat herstellen, maar dat de Brigitte Bardot zo snel mogelijk naar een haven moest, was duidelijk. De Steve Irwin vergezelde de gehavende trimaran naar de Australische havenstad Fremantle. Het duurde een week vooraleer beide vaartuigen de stad bereikten.

Dubbel zo stevig

In Fremantle stellen scheepstechnici momenteel alles in het werk om de Brigitte Bardot zo snel mogelijk in orde te krijgen. De beschadigde stukken worden van het schip gehaald en hersteld of vervangen. "De trimaran zal na de herstellingen dubbel zo stevig zijn", aldus scheepsbouwer Peter Ullrich.

Sea Shepherd hoopt dat de Brigitte Bardot tegen eind volgende maand opnieuw bevaarbaar is. De milieuorganisatie bindt dan immers de strijd aan met de haaivinnenindustrie, langs de Australische westkust of in de buurt van Indonesië of Micronesië.

Maar of dat lukt, valt nog af te wachten. Het kostenplaatje van de herstellingen wordt intussen geraamd op ongeveer 230.000 dollar (zo'n 173.000 euro). (adha)Meld een bug