Saoedi-Arabië beschuldigt Houthi-rebellen van schenden staakt-het-vuren in Jemen

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verklaarde tijdens een onderhoud met zijn Amerikaanse collega John Kerry dat er al "150 schendingen" waren van de wapenstilstand sinds eergisteren.
AP De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verklaarde tijdens een onderhoud met zijn Amerikaanse collega John Kerry dat er al "150 schendingen" waren van de wapenstilstand sinds eergisteren.
Saoedi-Arabië, dat de Arabische coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat in Jemen coördineert, heeft de sjiitische Houthi-rebellen ervan beschuldigd het staakt-het-vuren dat sinds woensdagavond van kracht is, te schenden.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verklaarde tijdens een onderhoud met zijn Amerikaanse collega John Kerry dat er al "150 schendingen" waren van de wapenstilstand sinds woensdag, en een "escalatie van het geweld" door de Houthi-rebellen, die trouw zijn aan de Jemenitische ex-president Ali Abdallah Saleh.

"Er is helemaal geen staakt-het-vuren", aldus ook de woordvoerder van de Arabische coalitie Mohammed al-Assiri, die de Houthi's beschuldigt van mortiergeschut, in Jemen, maar ook op Saoedi-Arabisch grondgebied.

"We hebben het recht om onze grenzen te verdedigen en onszelf te beschermen", zei Jubeir aan Kerry. Die laatste onderbrak de Saoedische minister om te melden dat het staakt-het-vuren van kracht blijft, waarop Jubeir bevestigde dat Saoedi-Arabië de pauze van de vijandelijkheden van 72 uur ondersteunt.

Saoedi-Arabie en acht andere Arabische landen voeren sinds 26 maart 2015 in Jemen luchtaanvallen uit op sjiitische Houthi-milities, die de soennitische president Abed Rabbo Mansur Hadi hadden verjaagd en grote delen van het land in handen hadden gekregen. De oorlog in het straatarme Jemen heeft sinds maart 2015 al aan bijna 6.900 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN.