Samsung stelt langverwachte S9 en S9+ voor: maak video's in superslowmotion

 Samsung-baas DJ Koh stelt in Barcelona de Samsung Galaxy S9 en S9+ voor.
EPA Samsung-baas DJ Koh stelt in Barcelona de Samsung Galaxy S9 en S9+ voor.
Samsung heeft vandaag in Barcelona zijn  nieuwste paradepaardjes voorgesteld: de Galaxy S9 en S9+.  Hét verkoopsargument van de smartphones moet de camera worden, "die werkt als het menselijk oog".  De prijzige toestellen zijn vanaf zondagavond te bestellen.

Samsung heeft bij de twee toestellen volop ingezet op de camera. De S9+, die iets groter is dan de S9, beschikt aan de achterzijde over twee 12 megapixelcamera's die uitgerust zijn met optische beeldstabilisatie, wat het mogelijk maakt om objecten dichtbij scherp te fotograferen tegen een wazige achtergrond. Verder is het mogelijk om superslowmotion-video's te maken, een functie die al eerder bij de Sony Xperia te vinden was. Er is een 8 pixelcamera aan boord om selfies te maken. 

De Zuid-Koreanen beloven een lens "die werkt als het menselijk oog". Afhankelijk van de lichtinval past de lensopening zich aan, wat betere resultaten moet geven in het donker. Bovendien belooft het bedrijf een minder korrelig beeld. 

Daarnaast introduceert Samsung enkele snufjes die eerder al waren te vinden bij concurrenten als Apple en Sony. Zo zullen de S9 en S9+ via de frontcamera zogenaamde emoji's kunnen maken die echte gelaatsuitdrukkingen volgen. Dat lijkt wel erg sterk op de Animoji's van Apple. 

De S9 lijkt fysiek sterk op zijn voorganger, al moeten enkele kleine wijzigingen wel het gebruiksgemak vergroten. Zo is de vingerafdruksensor wat handiger geplaatst. Verder volgt Samsung niet de trend om de hoofdtelefoonaansluiting te dumpen. Niet iedereen was gelukkig toen Apple en Huawei dat wel deden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De Samsung Galaxy S9+ (links) is iets groter dan de S9.
AFP De Samsung Galaxy S9+ (links) is iets groter dan de S9.
AFP

Nokia 8110 (a.k.a. de bananentelefoon)

Nostalgie-fans zitten dan weer goed bij Nokia, die vandaag de 8110 nieuw leven inblies. 

Keanu Reeves scheerde in 1999 hoge toppen als Neo in The Matrix. Ook Nokia was niet weg te denken uit die film én tijd. De toenmalige Finse marktleider was dé toonaangevende leverancier van mobiele telefoons en gebruikte die populariteit om de Nokia 8110 –de bananentelefoon- in The Matrix-film te gebruiken.

Nu brengt HMD, makers van Nokia-telefoons, de Nokia 8110 weer tot leven als een retro-klassieker. Net als de Nokia 3310 die vorig jaar een verrassende hit was op het Mobile World Congress, speelt de 8110 op hetzelfde niveau van nostalgie. De licht gebogen handset heeft een schuifknop waarmee u oproepen kunt beantwoorden en beëindigen, en HMD maakt traditionele zwarte en banaangele versies.

De Nokia 8110
REUTERS De Nokia 8110

De Nokia 8110 werkt op het Smart Feature OS, dus dit is een eenvoudiger toestel en je krijgt geen toegang tot de Android-apps die je op andere Nokia Android-smartphones vindt. HMD maakt echter wel een eigen een app store voor het apparaat, waaronder Facebook.

In tegenstelling tot de 3310, zal de 8110 worden geleverd met LTE-ondersteuning (te vergelijken met 4G) in heel Europa. Binnenin bevindt zich een Qualcomm 205 Mobile Platform-processor, 512 MB RAM en 4 GB opslagruimte. Terwijl de bananentelefoon er groot uitziet, is hij relatief klein met slechts een 2,4-inch scherm en een 2-megapixelcamera aan de achterkant. Je krijgt zelfs toegang tot een vernieuwd Snake-spel en een indrukwekkende 25 dagen stand-by voor de batterij.
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido De Decker

  Qua hardware zullen ze beide wel top zijn maar het verschil zit hem in de software. Nog nooit problemen gehad met ios

 • Paula Desmet

  Eigenlijk een upgrade van de S8. Ik heb er alvast 2 in pre-order staan momenteel. En al die apple fans die zeggen dat hun iPhone beter is dan de rest, reply eens op een e-mail en probeer een bijlage toe te voegen. I rest my case.

 • Nick De Wit

  Inderdaad Peter. Dankzij de onderdelen die Samsung levert aan Apple, verdienen zij 110 dollar op elke iPhone X die verkocht wordt. Enough said

 • christy august

  Niets nieuws onder de zon , enkel publiciteit . Samsung en iPhone overdrijven dat het niet mooi meer is . Wie trapt daar nog in ?

 • rudy cloots

  eric martens wa kan een dikke bmw meer dan een skoda. zo blijven we bezig he.ieder koopt wat hij graag koopt zo simpel gaat het in het leven.