Salah Abdeslam zwijgt tijdens eerste verhoor in Parijs

De ondervraging van Salah Abdeslam door Franse onderzoeksrechters "is beëindigd". "Hij wou zich vandaag niet uitspreken", zo verklaarde Frank Berton, een van zijn advocaten. Abdeslam zei dat hij later wel het woord zou nemen.

De ondervraging van Salah Abdeslam door Franse onderzoeksrechters vrijdag is erg vroeg al beëindigd. De terreurverdachte heeft zich tijdens de ondervraging volledig in stilzwijgen gehuld.

Abdeslam, die deel uitmaakt van de terreurcel die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Parijs, werd vrijdag ondervraagd door Franse onderzoeksrechters. Hij werd vrijdagochtend onder strenge bewaking van zijn cel in de gevangenis van Fleury-Mérogis (zuiden van Parijs) naar het justitiepaleis in Parijs gebracht. Hij kwam daar aan rond 07.15 uur.

Het was de eerste keer dat Abdeslam door de Franse onderzoeksrechters aan de tand werd gevoeld. Maar zowel het parket van Parijs als de advocaat van Abdeslam stellen dat de terreurverdachte daarbij geen verklaringen heeft afgelegd.

"Abdeslam heeft gebruikgemaakt van zijn recht om te zwijgen, en weigerde op de vragen van de onderzoeksrechter te antwoorden", zo deelt het parket mee.

"Hij weigerde ook mee te delen waarom hij zich op dat recht beroept. Op dezelfde wijze weigerde hij ook de verklaringen te bevestigen die hij eerder bij de Belgische politie en onderzoeksrechters had afgelegd."

"Hij wou zich vandaag niet uitspreken", zo bevestigde ook Frank Berton, een van zijn advocaten. "Later zou hij dat wel willen doen. Je moet hem tijd geven". Maar volgens het parket heeft Abdeslam aan de onderzoeksrechters niet beloofd dat hij op een later tijdstip wel zal meewerken.

Berton benadrukte verder dat Abdeslam hinder ondervindt van de videobewaking in zijn gevangeniscel.

De enige overlevende van het terroristische commando dat 130 personen om het leven bracht in Parijs op 13 november, werd op 18 maart opgepakt in Molenbeek. Hij was toen 4 maanden op de vlucht. Op 27 april werd hij door ons land overgeleverd aan Frankrijk.

REUTERS
REUTERS
EPA
EPA