Salah Abdeslam houdt lippen stijf op elkaar tijdens nieuw verhoor in Parijs

De aankomst van Salah Abdeslam vanochtend bij de rechtszaal in Parijs.
REUTERS De aankomst van Salah Abdeslam vanochtend bij de rechtszaal in Parijs.
Als enige overlevende verdachte van de aanslagen van Parijs is de door ons land aan Frankrijk overgedragen Salah Abdeslam (26) vanmorgen in het Paleis van Justitie van de Franse hoofdstad aangekomen voor een nieuw verhoor. Dat heeft nieuwszender BFMTV gemeld. Salah Abdeslam verkoos niets te zeggen.

Onder zware beveiliging arriveerde de verdachte om 7.20 uur in het Justitiepaleis. De onderzoeksrechter zal hem om 10 uur verhoren.

Op 27 april vanuit België naar Frankrijk overgebracht, onderging Abdeslam op 20 mei een eerste verhoor door de Franse justitie. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht en antwoordde niet op de vragen van de onderzoeksrechters, aldus BFTMV.

Al sinds begin juli weigert Abdeslam, hoofdverdachte in het onderzoek naar de terreuraanslagen die op 13 november 2015 plaatsvonden in Parijs, zijn medewerking aan iedere ondervraging.

Abdeslam zwijgt al sinds 7 juli. Zijn advocaat Frank Berton bereidde in die periode een verzoek voor dat een einde moest maken aan het permanente cameratoezicht, waaraan de terreurverdachte wordt onderworpen. Dat verzoek werd uiteindelijk verworpen.

Abdeslam had bij zijn eerste ondervraging in Frankrijk, op 20 mei, ook al geweigerd verklaringen af te leggen.

Abdeslam zit opgesloten in Fleury-Mérogis en heeft ook begin juli geweigerd zich aan een soortgelijk verhoor te onderwerpen.
    
Ook vandaag verkoos hij volgens zijn advocaat Frank Berton te zwijgen. "Er is goede hoop dat hij tegenover de rechters zal praten, maar het zal niet voor vandaag zijn", zei hij in gezelschap van zijn Belgische collega Sven Mary tegenover journalisten.

Hij was na vier maanden voortvluchtig te zijn op 18 maart opgepakt in de Brusselse gemeente Molenbeek, waar opgroeide.
    
Bij de aanslagen van Parijs en omgeving op 13 november zijn 130 mensen omgekomen en honderden gewond.
kos